Nemački ovčari – velika Zoranova ljubav

ŠAJKAŠ: Da Šajkašani vole životinje i nije baš neka naročita novost. To je karakteristično za stanovnike skoro svakog sela u kome ljudi uzgajaju domaće životinje, a sve više drže i kućne ljubimce, naročito pse i mačke. Mnogi se bave golubarstvom, teško je reći koliko ih ima u kući kaveze sa egzotičnim pticama, akvarijume sa neobičnim ribicama ili čak terarijume sa nesvakidašnjim sitnim životinjama. Jedan od takvih zaljubljenika je i Zoran Borenović, a njegova ljubav su nemački ovčari.

nemacki ovcari zoran borenovic sajkas

 

Zoran je, još kao dečak, dobio iz Kikinde štene i od tada je počela njegova ljubav prema psima. Preko novina, televizije i časopisa pratio je i upijao sve informacije o psima, da bi kasnije odlučio da im se još više posveti i da ih gaji. 

nemacki ovcari zoran borenovic sajkas

Odabrao je rasu nemačkih ovčara jer su, kako kaže, inteligentni i veoma privrženi članovima porodice i svom dvorištu, a i najrasprostranjenija je rasa na svetu. Prvu rasnu ženku je dobio od čuvenog odgajivača Pajte iz Bačkog Monoštora.
U zadnjem delu dvorišta Zoran je napravio vrlo lepu odgajivačnicu u kojoj trenutno ima četiri psa – dve ženke i dva mužjaka. Nisu preterano zahtevni za ishranu, a hrani ih pretežno granulama i kuvanom junetinom, jer za njih sirovo meso nije dobro.
Pojavljivao se Zoran sa svojim psima na izložbama i takmičenjima. Najveći uspeh postigao je na specijalki u Crvenki 2009. godine gde je u razredu mladih osvojio treće mesto. Takođe je sa mladim psima na CACIB-u i u razredu race osvajao prva mesta.
Iako ovo nije baš jeftin hobi, Zoran planira da nastavi sa uzgojem nemačkih ovčara. „Hteo bih da odem na kurs i dobijem licencu za kinološkog sudiju“, rekao nam je Zoran i nastavio. „Da bih koliko-toliko pokrio svoje troškove moram i da prodajem pse. Ako je neko zainteresovan za bilo kakav vid saradnje ili želi da kupi nemačkog ovčara dobre linije i garantovanog porekla, evo adrese i broja telefona“: Zoran Borenović, 21244 Šajkaš, Omladinska 41, telefon: 060/429-80-16.

nemacki ovcari zoran borenovic sajkas

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 11, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *