Sneg blokirao Srbiju, vanredno u 26 opština, Vlada prepručila preventivne mere

BEOGRAD: Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je danas da je u 26 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog jakih snežnih padavina. Marić je agenciji Beta rekao da je najteža situacija u Sjenici, Ivanjici, Prijepolju, Crnoj Travi i Surdulici, gde je visina snežnog pokrivača oko dva metra. Prema njegovim rečima, snabdevanje strujom je „relativno dobro“, kvarovi se brzo otklanjaju i nema dugotrajnih isključenja električne energije.

 

On je dodao da se razmatra i mogućnost da se određena količina humanitarne pomoći koja je jesenas dobijena od Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije podeli najugroženijiima.

Marić je rekao da je Sjenica najugroženija, gde je 27 dana već na snazi vanredna situacija i veoma su niske temperature i zbog činjenice da joj ponestaje nafte i lož ulja i da je zato ova odluka vlade došla u pravom trenutku.

Razmatra se uvođenje vanredne situacije u celoj Srbiji

On je dodao da se razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije na teritoriji cele Srbije, ali da to neće biti učinjeno još 24 sata.

„Razmatra se mogućnost uvođenja vanredne situacije zbog nevremena na teritoriji cele Srbije, ali je po mom mišljenju još rano za to i sačekaćemo još 24 sata“, rekao je Marić Radioteleviziji Srbije.

On je pozvao opštine i gradove koji nisu ugroženi padavinama i nevremenom da pomognu i pokažu solidarnost prema ugroženim sredinama.

Vlada preporučila preventivne mere u snabdevanju energentima

Vlada Srbije danas je preporučila preventivne mere za otklanjanje problema u snabdevanju energijom i energentima i omogućavanju rada energetskog sistema u zemlji u uslovima ekstremno niskih temperatura.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada je naložila Ministarstvu prosvete i nauke da razmotri mogućnost da se obustavi ili ograniči rad ustanova u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda.

Industrijskim potrošačima energije i energenata preporučeno je da u skladu sa tehničkim mogućnostima svedu potrošnju na tehnološki minimum, a drugim potrošačima da maksimalno racionalizuju potrošnju energije i energenata.

Nadležnim organima jedinice lokalne samouprave, grada, odnosno grada Beograda, Vlada Srbije preporučila je da u skladu sa svojim nadležnostima smanje upotrebu električne energije za javnu rasvetu, panoe i svetleće reklame.

Takođe, Vlada Srbije preporučuje energetskim subjektima da obaveste sve kupce o neophodnoj racionalizaciji potrošnje energije i energenata, navedeno je u saopštenju.

Vlada šalje gorivo

Vlada Srbije saopštila je danas da je izdvojila 69,2 miliona dinara za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda u 15 opština i obezbedila gorivo za najugroženija područja.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je odlučila i da bespovratno uputi gorivo u 29 najugroženijih opština i gradove Kraljevo i Novi Pazar, radi raščišćavanja zavejanih puteva.

Precizira se da će hitno biti upućeno 332.500 litara dizel goriva D-2, 7.000 litara bezolovnog benzina i 5.000 kilograma ulja za loženje.

Sektor za vanredne situacije će koordinirati da lokalne samouprave što pre preuzmu gorivo od Republičke direkcije za robne rezerve.

Snabdevanje pouzdano

„Ne razmišljamo o merama restrikcije struje, jer time ne bismo obezbedili da energetski sistem adekvatno funkcionše, rekao je Škundirć i apelovao na građane, industriju i sve potrošace da racionalno troše i štede energiju“, izjavio je danas savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić.

On je naveo i da je isporuka gasa za Srbiju smanjena za dva miliona kubika zbog hladnog vremena, koje je zahvatilo najveći deo Evrope, i dodao i da se te količine gasa kompenzuju, iz podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Obradović: U Srbiji 16.965 đaka zbog snega ne ide u školu

Oko 17.000 đaka u Srbiji danas nije bilo u mogućnosti da dođe u školu, zbog visokih snežnih nanosa, izjavio je ministar prosvete i obrazovanja Žarko Obradović.

„Danas u Srbiji imamo 71 školu i 65 odeljenja sa 16.965 đaka koji nisu mogli da pohađaju nastavu, što govori da se zbog posledica lošeg vremena povećava broj dece koja ne mogu da dođu u školu“, kazao je Obradović novinarima u Skupštine Srbije.

Obradović je rekao da je načelnicima školskih uprava poslao uputstvo da reaguju i da čelnicima lokalnih samouprava predlože da se prekine rad škola gde je smanjen dolazak dece i gde ne postoje normalni uslovi za odvijanje nastave.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *