Grundfos počeo izgradnju pogona u Inđiji

INĐIJA: Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas, na ceremoniji polaganja kamena temeljca fabrike „Grundfos“ u Inđiji, da ne obećava bajkovita rešenja u susret novom talasu ekonomske krize, ali da primer Inđije pokazuje da i u najtežim vremenima ima povoda za optimizam.

 

„Danas tragamo za realističnim rešenjima, ne obećavamo kao nekad stotine hiljada radnih mesta, već se borimo za očuvanje postojećih“, rekao je Tadić, i dodao da odluka danskog „Grundfosa“ da otvori novu fabriku i proširi poslovanje u Srbiji pobuđuje realistični optimizam.

Danska je, prema Tadićevim rečima, država sa kojom je Srbija imala oseku u spoljnopolitičkim odnosima, ali je nužno da se to promeni kako bi se, osim investicija, privukla i iskustva u oblasti inovacija i energetike.

Predsednik Vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je da je u proteklih 10 godina u Vojvodinu došlo 6,7 milijardi evra stranih investicija i da je zaposleno 63.000 ljudi, a da je najveći bum doživeo Srem.

On je rekao da je dolazak „Grundfosa: u Inđiju snažno ohrabrenje u vreme krize i da je ovakav pogon u Inđiji poziv i za druge investitore sa dođu u Srbiju.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić rekao je da su 3,5 godine trajali pregovori sa tom kompanijom i da je veliku ulogu za dolazak „Grundfosa“ odigrala SIEPA i VIP fond.

Ambasadorka Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen rekla je da je današnja investicija priznanje da je Srbija kao zemlja atraktivna za strane investicije, ali i priznanje da je napravila veliki napredak ka evropskim integracijama.

Generalni direktor „Grundfosa“ za Srbiju Džim Fort Nilsen rekao je da mu je danas čast što se postavlja kamen temeljac za fabriku u Srbiji i podsetio da je ta kompanija došla u aprilu 2009. i da je do sada proizvela 4.500 pumpi.

Kompanija „Grundfos“ je za novu fabriku, u kojoj će biti otvoreno 350 novih radnih mesta, dobila šest miliona evra preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira Agencija za promociju ulaganja i podsticanje izvoza SIEPA.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *