Saobraćajnice, uzduž i popreko

SIRIG: Atar Siriga ima površinu od 2.697 hektara, nalazi se u zapadnom delu temerinske opštine i zahvata 16 odsto opštinske teritorije.

        Selo Sirig se razvilo na raskrsnici međunarodnog puta E-5 (M-22) koji vodi od Novog Sada prema Srbobranu i Subutici za Mađarsku i regionalnog puta R-104, koji vodi od Odžaka za Temerin i dalje za Banat. Središni deo atara Siriga i Zmajeva preseca novi auto put Beograd – Subotica.
        Današnji Sirig je nastao na pustari Karlovačke patrijaršije 1927. godine, od stanovnika koji su se doselili iz Bođana i Vajske zbog poplava koje je izazvao Dunav 1924. i 1926. godine. U 1927. godini u Sirig je došlo 200 porodica kojima je dodeljena zemlja oduzeta agrarnom reformom od srpske pravoslavne crkve. Kasnije, 1929. i 1931. godine, u Sirig se doseljava još 25 porodica dobrovoljaca iz sela Sokolac, iz opštine Plandište u Banatu. Te porodice, koje su iz Like bile kolonizovane u Banat, morale su da napuste dodeljenu ima zemlju, jer je njen vlasnik dobivši sudski spor protiv države vratio oduzetu zemlju, Ove porodice se naseljavaju duž puta Sirig-Zmajevo, pa taj deo naselja i danas nosi ime Banatić.
        U ataru Siriga veoma je plodno zemljište, a u blizini naselja je Čenejska farma , Poljoprivredna dobra Kamendin i 7. juli. Od značajnih firmi treba istaći Vodoremont i Panakvu koje se bave bušenjem i izradom bunara standardnih dimenzija i vodozahvata u naseljima, fabrikama i poljoprivrednim dobrima.
        Danas u Sirigu živi 3.000 stanovnika.
        Atar Kamendina ima površinu od 1.212 hektara. Nalazi se u zapadnom delu opštinske teritorije. Atar Kamendina dobija izuzetno važan položaj u opštini, jer samo njega seče Međunarodni put E-75. Poljopviredna naseobina Kamendin se razvila između puteva E-75, M-22 i R-l04.
        U blizini naselja Sirig i imanja Kamendin nalazi se Jegrička, čiju vodu imanja 7. juli i Kamendin, ali i siriški ratari koriste za zalivne sisteme na njivama.
        Jegrička i zaštićeni Park prirode su pravi raj za ribolovce, druge ljubitelje prirode, lovce, planinare, učenike. Motel Bor je uređen i rado ga posećuju gosti iz zemlje i inostranstva. U blizini motela je Lovački dom sa rezervatom za divlje svinje. Heverov salaš je jedan od najlepših u ovom delu Južne Bačke.

Autor: Mile Milojević
Datum: 31, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *