Pravna pomoć Mađarima za rehabilitaciju i vraćanje imovine

NOVI SAD: Civilna organizacija CMH, u saradnji sa Savezom vojvođanskih Mađara, pokrenula je pravnu službu za pomoć osobama koje žele da povrate oduzetu imovinu, a posebna podrška biće pružena građanima Čuruga, Žablja i Mošorina, koji su kolektivno proterani iz tih mesta nakon Drugog svetskog rata.

 

Građanima mađarske nacionalnosti iz tih mesta kolektivno je oduzeta i imovina nakon rata, u znak odmazde zbog Racije koju je mađarska vojska sprovela u januaru 1942. godine.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Laslo Varga rekao je da je sudbina žitelja tih mesta važna ne samo kao pojedinačna sudbina, već i u pogledu mađarske zajednice u Vojvodini.

„Njihovi podaci će biti prikupljeni u jednom centru i njihov slučaj će biti kolektivno predat advokatima koji se bave tim pitanjem“, objasnio je Varga u izjavi za portal „Vojvodina danas“ (Vajdasag Ma).

On je objasnio da bi u postupku vraćanja imovine prvo trebalo predati zahtev za rehabilitaciju. Potom se na osnovu potvrde od suda o pokretanju postupka za rehabilitaciju može predati zahtev za povraćaj imovine, koji će biti rešen nakon sudske odluke o rehabilitaciji.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *