Popis ptica na Tisi kod Titela

TITEL: Međunarodni cenzus vodenih ptica (International Waterbird Census) je jedna od najstarijih i najmasovnijih akcija popisa ptica na svetu. Započeta je 1967. od strane Biroa za istraživanje vodenih ptica (International Waterfowl Research Bureau), danas Wetlands International. U Srbiji se različitim intenzitetom sprovodi od 1982. i zaista predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

Cilj cenzusa je dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica koje žive na vodenim staništima, globalno najosetljivijim na ljudske intervencije, kako bi se odredila područja bitna za njihov opstanak i definisale strategije njihovog očuvanja. Cenzus se sprovodi volonterskim akcijama popisa na pojedinačnim lokalitetima na kojima ptice provode mirniji, nereproduktivni deo godišnjeg ciklusa (kod nas je to zima).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) je od 2011. i zvanično preuzelo koordinatorstvo Međunarodnog cenzusa ptica vodenih staništa u Srbiji. Nacionalni koordinator je Marko Šćiban. IWC u Srbiji je trenutno u završnoj fazi, pa se može reći da je više 150 članova DZPPS i volontera uspelo da pokrije gotovo sva značajna vodena tela (tokovi Dunava, Tise, Drine i dugih reka, brojne ribnjake, jezera, akumulacije, bare i deo kanalske mreže) na teritoriji većeg dela Srbije. Rezultati cenzusa će biti poznati nakon završetka projekta.

 

Dana 16.01.2012. i 17.01.2012. članovi DZPPS, Marko Šćiban, Draženko Rajković i Dimitrije Radišić su brodićem obišli deo toka Tise od ušća u Dunav do Titela i tom prilikom prebrojali nešto više od 2000 primeraka vodenih ptica. Najbrojnije vrste bile su patka gluvara i veliki vranac, a na ovom potezu zabeležene su i neke od retkih i značajnih predstavnika ptičjeg sveta kao što su belorepan, mali vranas i poljska eja. Na žalost, zabeleženo je ilegalno ubijanje vodenih ptica (lov iz čamca sa motorom tokom radnih dana kada odstrel ptica nije dozvoljen). Takvi slučajevi kršenja zakona na štetu prirode nedopustivi su i u ozbiljno ugrožavaju ptice u periodu velike ranjivosti.

Dimitrije Radišić
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Izvor: titelskibreg.com

Autor: Redakcija
Datum: 26, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *