Izložba slika od slame TO Subotice

SUBOTICA, BEOGRAD: Turistička organizacija Subotice organizovaće danas izložbu „Slika od slame“ u prostorijama Turističke organizacije (TOS) Srbije u Beogradu i predstaviće turistička odredišta sa naglaskom na Put vina.

 

Slika od slame je autentičan likovni izražaj, izrastao na temeljima tradicionalnog načina pletenja predmeta od slame koji se i danas razvija u Subotici i njenoj okolini.
Začetak te vrste stvaralaštva veže se za veštinu pletenja ukrasa od slame-perlica i prstenja, kojom su se zabavljale devojke čuvajući životinje na strnjištima posle žetve.
Ono što slike od slame čini jedinstvenim je trodimenzionalni efekat i specifičan način izrade pletiva sačuvan u izvornom obliku.
Slike nastaju građenjem reljefnih oblika pletenjem, linearnim nizanjem i lepljenjem slame na podlogu, a teme su vezane za salaše, bunjevačke običaje i ravničarske prizore.
Dela slamarki obišla su svet i pobuđuju veliko zanimanje stručnjaka i ljubitelja naive, ali i svih posetilaca Subotice koji suvenire, izrađene u toj tehnici prepoznaju kao autentično delo karakteristično samo za područje ovog grada.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 26, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *