Otvorena 3. Godišnja izložba Centra za grafiku

NOVI SAD: Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je večeras 3. po redu Godišnju izložbu Centra za grafiku. Reč je o grafičkim listovima koji su nastali tokom 2011. godine u novosadskom Centru za grafiku, kao plod saradnje umetnika različitih generacija, stilova i umetničkih iskaza.

 

Pokrajinski sekretar Milorad Đurić istakao je ovom prilikom da Centar za grafiku uspešno relizuje ideju koja se razvila iz partnerstva javnog i civilnog sektora.

– Centar za grafiku je veoma važna karika u “lancu” proizvodnje i produkcije savremene, odnosno grafičke umetnosti, jer je reč o mestu koje pruža usluge umetnicima i omogućuje im da izrađuju kvalitetene grafike, a da pri tom ne moraju da brinu o svim tehničkim detaljima koji inače prate taj proces – rekao je Milorad Đurić izrazivši zadovoljstvo što, treću godinu za redom, novosadska publika ima priliku da vidi rekapitulaciju umetničkih dela nastalih u Centru. On je dodao da je pored misije definisane na početku rada, a to je pomoć umetnicima, Centar protekle godine relizovao još jedan značajan projekat – predstavljanje naše grafike u Njujorku, a za ovu godinu planirano je predstavljenje naših grafičara u Italiji.
U nameri da prikaže izuzetne mogućnosti grafičkog medija, na ovogodišnjoj izložbi Centar za grafiku je predstavio radove desetoro umetnika: Danijela Babića, Danila Vuksanovića, Pavla Jovanovića, Slobodana Abi Kneževića, Borisa Lukića, Darka Malenica, Ane Novaković, Dragana B. Stevanovića, Mirjane Subotin Nikolić i Vidoja Tucovića.

– Radovi ovih umetnika pokazuju raznovrsne mogućnosti, kombinacije i rekombinacije grafičkih procesa i predstavljaju primere raznih metodologija rada i koncepata u procesima stvaranja umetničkog dela – naveo je director Centra Nebojša Lazić.

Autor: Redakcija
Datum: 16, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *