Prodaja najjeftinijeg auta na svetu ispod očekivanja

NJU DELHI: Da niska cena automobila nije dovoljna garancija da će prodaja dobro ići i da će obezbediti komercijalni uspeh, potvrdila je sudbina najjeftinijeg vozila na svetu „nano“ koga je indijski konglomerat „Tata“ 2009. godine lansirao na jednom od tržišta sa najbržom stopom rasta na svetu.

 

Strategija privatne kompanije „Tata“ bio je logičan – da se ponudi prihvatljiva solucija za milione pripadnika niže srednje klase indijskih familija koje žele da učine socijalni i praktični iskorak sa dva točka na četiri, da siđu sa bicikla i uskoče u automobil.

Ali, nakon nekoliko godina razočaravajuće prodaje, postalo je sasvim jasno da igranje samo na jednu kartu, na jeftinoću malog vozila tipa hedžbek, nije bilo dovoljno. Naprotiv, niska cena postala je kamen spoticanja na tržištu.

Umesto da „prigrle“ narodno vozilo „nano“, statusno svesni potrošači izbegavali su jeftino vozilo od 2.800 dolara i radije se opredeljivali za nešto skupljeg rivala, ili za nabavku korišćenog vozila po istoj ceni.

Loš imidž – identifikacija sa siromaštvom

Model „nano“ se uvek dovodio u vezu sa siromašnim slojem stanovništva i mnogi su zbog toga odustajali od njegove kupovine, smatraju marketinški stručnjaci.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 24, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *