Sunčeva oluja neće izazvati posledice u Srbiji

BEOGRAD: Sunčeva oluja koja je pogodila našu planetu iako je najsnažnija od 2005. godine, neće izazvati posledice u Srbiji kako zbog njenog geografskog položaja tako i zbog oblačnog vremena.

 

Ipak, kako smatraju pojedini stručnjaci, sunčeva oluja može u toku dana uticati na hronične bolesnike, i one koji imaju prelome kostiju, ali i dovesti do veće pospanosti.

Američki stručnjaci saopštili su da Sunce „bombarduje“ Zemlju radijacijom izazvanom najvećom sunčevom olujom u poslednjih šest godina.

Eksplozija sunčeve energije dogodila se u nedelju uveče i pogodiće Zemlju u tri različita vremena sa tri različita dejstva, od kojih radijacija predstavlja najveći problem.

Kako je Tanjugu rekao sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, sunčeva oluja posledica je normalne aktivnosti na Suncu koja se održava u sunčevim pegama i erupcijama, ali ona neće uticati na Srbiju.

„U Srbiji do sada nisu bile vidne posledice erupcija na Suncu, jedino se ponekad mogla videti polarna svetlost, ali ne verujem da će to ovog puta biti slučaj i zbog oblačnog i kišovitog vremena“, rekao je Jeličić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 24, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *