Mudrost iziskuje više novca

Hanoverska izložba poljoprivrenih mašina je u novembru 2011. bila u potpunoj suprotnosti s finansijskim i ekonomskim zbivanjima u Evropi i svetu. Neočekivano veliki broj izlagača i posetilaca pokazao je da sektor poljoprivrede u ukupnoj ekonomiji nije direktno na udaru kriznih dešavanja ili bar ne u meri kao druge privredne grane.

 

Među novim izlagačima, treba napomenuti, nisu ni mala preduzeća ni kompanije koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina. To su isključivo oni proizvođači, koji već renomirane firme snabdevaju dodatnom opremom, pre svega komponentama elektronike.
Preko 400.000 posetilaca, pretežno farmera iz Nemačke i najbližih susednih država, na hanoverski sajam su došli da vide šta im fabrike nude za predstojeći period i da bi bili u toku vrlo brzog progresa tehničko-tehnoloških rešenja poljoprivredne tehnike. Prema ranijim istraživanjima, oko trećina farmera sajam poseti s vrlo jasnim ciljem, da u hali odabere i već za proleće kod svog dilera naruči nove, najsavremenije mašine, kakve se i prikazuju na ovakvim izložbama.
U roku mesec i po dana uoči sajma u Hanoveru, jedan uvoznik poljoprivrednih mašina u Srbiji prodao je za gotov novac preko 30 sejalica sa šest do 12 setvenih sekcija. Kupci su bili i oni s manjim i oni s velikim zemljišnim površinama. Zajedničko za sve je to što su kupili sejalice s punom opremom koju fabrika nudi. Znači i s elektronikom za kontrolu i podešavanja iz kabine traktora. Samo pre sedam godina, u izveštajima sa sajma u Hanoveru, vrlo stidljivo su pominjani GPS uređaji. Za ovu novotariju malo je ko tada mario i najčešće se smatralo da je poljoprivredi najmanje potrebna, a neko ju je osmislio da bi zaradio novac. U poslednje tri godine specijalizovani uvoznik GPS opreme za poljoprivredu u Srbiji prodao je oko 200 ovih uređaja. Pri tome, tražnja raste svake godine i sve više se bira oprema sa samonavođenjem, iako je znatno skuplja od one koja samo registruje položaj mašine.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu poljopartner.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 20, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *