Egereši: Novosadska racija nikad ne sme da se zaboravi

NOVI SAD: Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da Novosadska racija iz 1942. godine ne sme biti zaboravljena i da treba da opominje na to do kakve tragedije dovode mržnja, netrpeljivost i ideologije poput fašizma.

 

Povodom 70. godišnjice Novosadske racije, Egereši je u saopštenju istakao je da će taj događaj zauvek služiti kao podsetnik na tragično vreme u našoj istoriji, na stradanje nevinih žrtava i strahote fašizma.

„Novosadska racija iz 1942. godine nikada ne sme da se zaboravi i zauvek treba da nam služi kao opomena na to do kakve tragedije dovode mržnja, netrpeljivost i ideologije kakav je fašizam“, istakao je Egereši i podsetio da su u ovo vreme pre sedam decenija na više mesta u Vojvodini izvršeni su zločini nad nekoliko hiljada ljudi, samo zato što su bili druge nacionalnosti ili vere.

„Njihove žrtve i tu, možda i najtamniju stranicu naše istorije, nikada ne smemo zaboraviti i moramo učiniti sve da se više nikada ne ponovi“, rekao je predsednik pokrajinske skupštine.

On je dodao da „kao tragičnu opomenu i strašno svedočenje, sadašnje i buduće generacije u našoj Vojvodini moramo učiti da život u Vojvodini počiva na poštovanju i uvažavanju drugog i drugačijeg, međuetničkoj i verskoj toleranciji, vrednostima građanskog društva a ne na međunacionalnoj i verskoj netrpeljivosti i mržnji“.

Egereši je naglasio da je uveren u to da svi građani Vojvodine duboko veruju u to da su promocija tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, jedini put kojim želimo da idemo.

„Očuvanje, promocija i jačanje međunacionalnog i međuverskog poverenja su dokaz da žrtve iz 1942. godine nisu uzalud izgubile svoje živote i da je sećanje na njih duboko ukorenjeno u naše pamćenje“, istakao je Egereši i naglasio da kolektivna krivica bilo kog naroda ne postoji već da postoji samo individualna krivica i odgovornost.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 23, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *