Riker u Srbiji

BEOGRAD: Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker boraviće u poseti Beogradu od danas do 21. januara, potvrđeno je Tanjugu u američkoj ambasadi u Beogradu.

 

Kako je Tanjugu rekao šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović, koji će biti jedan od Rikerovih sagovornika, očekuje se da će jedna od važnijih tema razgovora biti plan u četiri tačke predsednika Srbije Borisa Tadića za rešenje kosovskog pitanja.

Stefanović je rekao da će Srbija imati priliku da američkim partnerima, koji imaju značajnu ulogu u stabilizaciji prilika na Balkanu ali i veliki uticaj na Prištinu, objasni svoju poziciju i predstavi taj plan.

Povodom izjave britanskog ambasadora na Kosovu Ijana Klifa da pre razgovora o Tadićevom planu treba da se ukinu takozvane paralelne institucije Stefanović je rekao da Srbija ne može i nikada neće na tako nešto pristati.

„Ne mogu se ukidati institucije koje su legalno izabrane i koje predstavljaju jedini institucionalni okvir koji postoji na severu Kosova“, ukazao je Stefanović.

On je uveren da će Beograd i međunarodna zajednica ući u proces razgovora o Tadićevom planu i da će se kroz taj proces definisati da su pomenute četiri tačke – specijalni status za sever, zaštita kulturnog i verskog nasleđa, zaštita i sigurnost imovine Srba na Kosovu, kao i povratak prognanih – od suštinske važnosti za održivo rešenje.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 19, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *