Pomen žrtvama Racije u Šajkašu

ŠAJKAŠ, NOVI SAD: U vojvođanskom mestu Šajkaš danas je održan pomen žrtvama zločina Racije iz Drugog svetskog rata.

 

  

 

Služen je parastos, a potom su meštani i njihovi gosti pred spomenikom proti Svetozaru Vlaškaliću održali pomen, uz prigodnu besedu o posledicama Racije u tom mestu.

 

Po Žilinskom su bile 12.763 žrtve

 

Prota Svetozar Vlaškalić je odmah po okupaciji u Drugom svetskom ratu proteran iz rodnog Mošorina u Šajkaš, da bi na Badnji dan 1942. godine bio ubijen na jednoj njivi.

U Šajkašu su nakon Božićne liturgije, 7. januara 1942, mađarski vojnici „hortijevci“ dočekali meštane i odvojili one koje su imali na svojim spiskovima. Ukupno je ubijeno 27 osoba.

Veljić: Iskorenili su svu inteligenciju Šajkaške

Prema podacima društva „Racija 1942.“ samo u Čurugu i Žablju je pobijeno najmanje 6.000 žitelja.

„Na minus 30, zlikovci su pre sedam decenija u Čurugu i Žablju počeli ono što su nazvali „Racijom“. Pobili su najuglednije ljude, a naredne dve sedmice počinili grdna zverstva u celoj Šajkaškoj oblasti. Iskorenili su svu inteligenciju Šajkaške, mnoštvo imućnih seljaka i mnoštvo dece. Zbog tog mnoštva bačenih pod led Tise, ta reka je, po rečima jedinog preživelog Pavla Dožića, od 15 čuruških sveštenika, postala „kosturnica Bačka“, rekao je istoričar Aleksandar Veljić, istraživač događaja u Racije, za beogradske medije, dodajući da je istina izašla na videlo zahvuljujući pojedincima koji o zločinu nisu želeli da ćute.

 

Mađarska vojska je u januaru 1942. godine sprovela Raciju u više mesta i gradova u Bačkoj, pod izgovorom da partizani pripremaju pobunu lokalnog stnovništva.

 

Prema zvaničnim podacima, u Raciji je ubijeno oko 4.000 građana, dok Memorijalno društvo „Racija 1942.“ tvrdi da je broj ubijenih oko 13.000.

 

„Racija 1942“ ističe da su u posleratnoj Jugoslaviji podaci o žrtvama racije bili „nepotpuni, iskrivljeni, a istina prećutkivana, jer je broj ubijenih drastično smanjen, a nikad nije sačinjen popis žrtava“.

 

Prema podacima mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao poslanik Stranke malih posrednika u ondašnjem parlamentu Mađarske Endre Bajči Žilinski, januarska racija 1942. godine odnela je najmanje 12.763 žrtve.

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 18, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *