Prvi put blagovremene mere za poljoprivredu

TANJUG: Podsticajne mere za poljoprivredu ove godine će biti pravovremene i prvi put će ratarima omogućiti da proizvodnju planiraju pre prolećne setve, izjavio je danas Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković.

 

Komentarišući usvajanje tri programa raspodele subvencija i podsticaja u oblasti poljoprivrede za 2012, Stanković je istakao da je reč o 'prvom kontingentu' sredstava planiranih za subvencionisanje poljoprivrede koja će angažovati 10,8 milijardi dinara.

On je podsetio da je agrarnim budžetom za 2012. određena suma od ukupno 30,3 milijarde dinara za funkcionisanje resornog ministarstva i subvencionisanje i regresiranje poljoprivredne proizvodnje.

Ta sredstva su za 40 odsto veća nego u 2011, naglasio je Stanković i dodao da bi, ako se u potpunosti realizuju i ako vremenski uslovi ne budu 'toliko ekstremno nepovoljni' kao prošle godine, trebalo da obezbede dinamičnu stopu rasta poljoprivredne proizvodnje od tri do 3,5 odsto u 2012, kao i povećanje izvoza koji već beleži odlične rezultate.

Govoreći o konkretnim programima koje je vlada juče usvojila, Stanković je kazao da će ceo iznos sredstava za regresiranje inputa u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji ovog puta blagovremeno biti raspoloživ za prolećnu setvu, što je 'izuzetno dobro urađeno'.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu poljopartner.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 13, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *