I tatama roditeljski dodatak

NOVI SAD: Pokrajinski ombudsman saopštio je danas da je merom da pravo na roditeljski dodatak u praksi može da ostvari isključivo majka, dok to pravo otac ostvaruje samo u izuzetnim okolnostima, prekršena Ustavom garantovana ravnopravnost roditelja.

 

„Takvom merom je prekršena Ustavom garantovana ravnopravnost roditelja, a otac deteta je doveden u diskriminisan položaj u odnosu na majku, budući da to pravo može da ostvari samo ukoliko majka iz zakonom propisanih razloga ne brine o detetu“, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, institucija Pokrajinskog ombudsmana primila je nekoliko predstavki koje se odnose na ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće ili četvrto dete, kao i na dodatke koje isplaćuje Autonomna pokrajina Vojvodina.

Tokom istrage je ustanovljeno da pravo na roditeljski dodatak koji predstavlja pomoć porodici i deo je populacione politike, a jedna je od mera za podsticanje rađanja, u praksi može da ostvari isključivo majka, dok to pravo otac ostvaruje samo u izuzetnim okolnostima.

Otac ima pravo na ovaj dodatak jedino ako majka deteta nije živa, ukoliko je napustila dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 16, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *