Eko farme na krovovima grada

BERLIN – Umesto da uzgajaju bio voće i povrće na selu, pristalice novog međunarodnog pokreta, žele da u što većoj meri iskoriste površine u velikim gradovima da bi uštedeli na transportu, a gradove učine zelenijim.

Leti na krovu neupotrebljivog kontejnera u dvorištu nekadašnje pivare raste paradajz i začinsko bilje, dok u bačvi ispod njega plivaju šarani.

Ova kombinacija nije napravljena slučajno, primenjuje se sistem Akvaponik, objašnjava Tobias Vimer, 27- godišnji student urbanog dizajna na Tehničkom univerzitetu u Berlinu.

'Kombinacija uzgoja bilja i uzgoja riba opisuje cirkulisanje hranjivih materija. Ribe proizvode materije korisne za biljke, koje ih potom preuzimaju i tako prečišćavaju vodu', izjavio je Vimer za nemački državni radio 'Dojče vele'.

On u šali dodaje da se povrće uopšte ne oseća na ribu.

Vimer je jedan je od 15 studenata koji se u zimskom semestru bave projektom izgradnje bašte na kontejneru za morski prevoz robe.

Na akademskom nemačkom to se zove „prethodna studija opravdanosti' i znači da studenti u malom pokušavaju da utvrde koliko je realna velika ideja koja se nalazi iza kontejnera, o podizanju najveće svetske farme na krovu.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu poljopartner.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 10, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *