Smanjiti marže na đubrivo, seme i pesticide

NOVI SAD: Na osnovu analize agroekonomista, naduvane cene repromaterijala poskupljuju proizvodnju za 30 do 40 odsto, a zbog nedostatka novca kod paora čak 40 odsto poljoprivredne proizvodnje je zasnovano na robnoj razmeni.

 

Jeftinije gorivo, đubrivo, pesticidi i seme direktno bi uticali na smanjenje cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pa samim tim i prehrambenih namirnica za krajnjeg potrošača. Poljoprivrednici i udruženja koja ih okupljaju tvrde da prostora za smanjenje marži ima i da bi država mogla, samo ako bi htela, da ograniči zaradu trgovcima na repromaterijalu. Prema tvrdnji poljoprivrednika Zorana Sefkerinca iz Pančeva, na seljačkoj muci najviše zarađuju takozvani „ugovarači proizvodnje“, koji repromaterijal paorima daju na početku sezone, a oni se po skidanju useva razdužuju u primarnim poljoprivrednim proizvodima.

„Najveći kajmak uzimaju te firme koje nama prodaju repromaterijal ili koje nam robu daju na zaduženje. To ide do te mere da nam, na primer, kao pre dve godine ureu računaju dva i po puta skuplje nego da smo je platili kešom“, kaže Sefkerinac.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 13, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *