Za "srpski" SMS do 70 znakova

BEOGRAD: Korisnik bilo kog operatora mobilne telefonije u Srbiji, ukoliko želi da napiše SMS poruku ćirilicom ili latiničnim pismom koje se koristi u srpskom jeziku, imaće na raspolaganju do 70 karaktera u jednoj poruci, umesto standardnih 160.

 

U kompaniji Vip mobajl Tanjugu je objašnjeno da SMS poruke koje sadrže „specijalne“ znakove, kao što je srpsko latinično i ćirilično pismo, ne podrazumevaju nužno prelazak ograničenja od 160 karaktera ili 140 bajta.

Ukoliko se koristi standardni GSM alfabet, koji zauzima sedam bita po karakteru (slovo, tačka, zarez…), moguće je poslati 160 karaktera u jednoj SMS poruci, a ako neko želi da koristi srpski ćirilični ili latinični alfabet, ili pak ruski, kineski, arapski, što podrazumeva 16 bita po znaku, moguće je poslati 70 karaktera, objasnili su u Vip-u.

Međunarodni GSM standard, koji je prisutan svuda u svetu i u mrežama svih operatera podrazumeva da se u okviru SMS poruke šalju isključivo slova engleskog alfabeta i njihovi interpunkcijski znakovi i brojevi, a svaki drugi znak je označen kao „specijalan“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 13, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *