Obeležavanje novosadske Racije

ČURUG: U Saopštenju za medije povodom godišnjice novosadske Racije Memorijalno društvo „Racija 1942.“ navodi da je nameravalo da ove godine uz pomoć organa lokalne samouprave u mestima gde je počinjena i sprečena Racija 1942. održi komemorativne skupove u čast 12.763 nevinih žrtava tog genocida. Našem apelu odazvala se jedino Eparhija bačka u saradnji sa kojom smo 4. januara 2012. u Čurugu održali opšti parastos svim stradalnicima Racije u Šajkaškoj, budući da je Čurug najveće mesto Šajkaške koje je i najstrašnije postradalo u januarskom genocidu 1942.

 

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ je nameravalo i ove godine da pozove građane da se 23. januara u 15 časova okupe na Štrandu za šta postoje mnogi istorijski razlozi, od kojih su glavni da spomenik na Keju nije autentičan izraz stradanja na autentičnom mestu. Ipak, budući da je Eparhija bačka dala neizmeran doprinos dostojanstvenom obeležavanju 70. godišnjica stradanja našeg naroda od mađarskog okupatorskog genocida, Memorijalno društvo „Racija 1942.“ poziva članove, simpatizere i građane da uzmu učešća i u aktivnostima koje povodom godišnjice Racije organizuje Eparhija bačka, odnosno da 22. januara u 19 časova prisustvuju svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu, a 23. januara u podne molitvenom pomenu na Keju, odakle mogu da se zapute ka Sokolskom domu iz kojeg će u 14.15 časova krenuti kolona na Štrand, da bi se i na tom istorijskom mestu u 15 časova obeležila sedamdeseta godišnjica Racije.
Štrand jeste jedna od najlepših plaža na celom Dunavu, mesto okupljanja građana Novog Sada. Međutim, Štrand nije samo kupalište. Tu počinje 21. januara i završava se 23. januara 1942. priča o jednom od najvećih genocida u istoriji sveta. Štrand je neobeleženo mesto našeg stradanja! Naš „grad pod ledom“ čeka da se setimo na izvornom mestu istrebljenih naših rođaka, sugrađana i sunarodnika, jer sadašnjost nećemo shvatiti bez prošlosti.
Ponavljamo, Štrand nije samo kupalište, to je stratište – našeg naroda! Na žalost, veliki broj današnjih Novosađana, čak i potomaka žrtava to ne zna. Jer na Štrandu ne postoji ni jedno obeležje koje bi svedočilo o ovom pogromu. Borimo se za to svedočenje protiv zaborava. Za pravo na saznanje istine i za slobodan izbor. Ljudsko je pravo svakog posetioca da zna šta se desilo na tom mestu. Naša moralna obaveza da ne zaboravimo je još mnogo veća. Ne zaboravimo, da se ne bi ponovilo!
Štrand će, svakako, ostati najlepša plaža na Dunavu. Njegova lepota će biti još čistija ako ne dozvolimo da zaboravimo najstrašnije dane na njemu, grad ispod leda kraj njega.
Memorijalno društvo „Racija 1942“ sa žaljenjem i razočarenjem konstatuje da je naša pismena inicijativa gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavičiću i predsedniku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću da se na gradskoj plaži Štrand postavi skromno spomen obeležje žrtvama hortijevske racije iz januara 1942. godine nije urodila plodom, tako da smo dočekali sedamdesetu godišnjicu Racije, bez spomen obeležja na izvornom mestu stradanja hiljada novosađana.


Sekretar
Memorijalnog društva „Racija 1942“
Jasmina Jurišin
(065 542 44 29)

Predsednik
Memorijalnog društva „Racija 1942“
Milan Radomir
(064 800 42 10)

Autor: Redakcija
Datum: 13, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *