Dokumentarac: Bez Tita Amerikanci ne bi bili na Mesecu

ZAGREB: Da nije bilo Jugoslavije i Josipa Broza Tita, Amerikanci i Nil Armstrong nikad ni bi stigli do Meseca, tvrde Boštjan i Žiga Virc, autori dokumentarnog filma „Houston, we have a problem“ (Hjuston, imamo problem), koji tvrde da je to jedna od najvećih tajni svemirskog hladnog rata, piše Jutarnji list.

 

Braća Virc navode da je Jugoslavija 1948. godine ubrzano razvijala svoj vasionski program zasnivajući ga na nepoznatim dnevnicima Hermana Potočnika, kapetana inženjerskih jedinica Austro-Ugarske, čija se knjiga „Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-motor“ (O problemu vasionskog leta – raketni motor), pisana još 1928. godine, smatra temeljnim delom u kojem se detaljno objašnjavaju pojmovi kao što su modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacioni satelit.

Američka CIA tokom 1960. otkriva da Jugoslavija već ima potpuno funkcionalnu tehnologiju i znanje za let u kosmos. Godinu dana kasnije, u martu, Josip Broz Tito sve prepušta Amerikancima koji su nedugo nakon toga u svemirskim dostignućima prestigli tadašnji SSSR jer je u maju 1961. godine predsednik Amerike Džon Kenedi najavio je da Amerikanci planiraju let na Mesec.

 


Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 11, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *