Pšenici nedostaje vlage

NOVI SAD: Lanjska suša bila je tolika da sadašnje padavine nisu dovoljne da nadoknade nedostatak vlage u zemljištu. Kiša bi ovim intenzitetom trebalo da pada danima, da bi nadoknadila zalihe vode neophodne za dobar rod pšenice. Uz to, sada bi hlebnom žitu dobro došlo i više snega, ocenjuju stručnjaci.

 

„Sadašnja kiša koristi, ali i kada bi danima padala, ne bi mogla da nadoknadi vodu potrebnu biljkama. Nedostatak vlage je toliki da bi padavina trebalo da bude makar mesec-dva, jer nedostatak je preko 170 litara od jula do danas. Sigurno je da bi bilo bolje da sneg napada nekih 40 do 50 centimetara i da ostane hladno vreme. To bi prijalo pšenici i drugim organizmima“, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miroslav Malešević.

„A sneg bi dobro došao pšenici na poljima u srednjem Banata.Ako se to ipak i ne dogodi, hlebno žito neće trpeti posledice golomrazice. Bilo bi dobro da bude snežnog pokrivača, ali i ako ga ne bude, temperature do minus 3 stepena ne deluju na stanje pšenice. To nisu kritični uslovi za žito“, ocenjuje stručni saradnik u Institutu za poljoprivredu u Zrenjaninu Dragan Marković.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 11, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *