Luvr zadržao status najposećenijeg muzeja sveta

PARIZ: Luvr je i minule, 2011. godine, zadržao status najposećenijeg muzeja u svetu, javila je Agencija Frans pres (Agence France-Presse, AFP) u ponedeljak, 2. januara pozivajući se na saopštenje rukovodstva pariskog muzeja.

 

U 2011. godini je prema podacima administracije Luvra ovaj najprestižniji svetski muzej primio 8,8 miliona posetilaca. U periodu od 2008-2010. godine Luvr je godišnje beležio posetu od 8,5 miliona ljubitelja slikarstva iz celog sveta, a od ukupnog broja posetilaca 66 odsto su bili turisti iz raznih zemalja, pre svega iz SAD, ali i iz Brazila, Italije, Australije, Kine.
U izjavi uprave Luvra koju citira AFP se kaže: „S radošću konstatujemo vraćanje interesovanja za naš muzej od strane Amerikanaca, a takođe i povećan broj turista iz zemalja u razvoju.“
Luvr je tokom poslednjih nekoliko godina predvodio top listu najposećenijih muzeja u svetu koju je sastavio uticajni britanski mesečni časopis The Art Newsparer (TAN). Drugo mesto posle Luvra na rejtingu TAN-a za 2010. godinu je pripalo Britanskom muzeju sa 5,8 miliona posetilaca za godinu dana, na trećem mestu je Metropoliten muzej iz Njujorka sa 5,2 miliona posetilaca.
Podsetimo da se u izložbenim dvoranama Luvra 2009. godine, kako je saopštio Relax News, remek-delima svetske umetnosti divilo 8,5 miliona ushićenih poklonika, a isto toliko ih je bilo i prethodne, 2008. godine kad je Luvr učvrstio rejting najpopularnijih umetničkih svetilišta na planeti Zemlji koja se i dalje skladno vrti.
Britanski muzej se i te, 2008. godine sa 5,9 miliona posetilaca stabilizovao na drugom mestu, dok je naredne, 2009. godine nešto opalo interesovanje pa je njegove izložbe posetilo samo 5,57 miliona tragalaca za estetskim doživljajima u delima likovnih stvaralaca kroz narode i vekove. Na trećem mestu po broju posetilaca te, 2008, zauzela je Nacionalna galerija slikarstva u Vašingtonu (4,96 miliona), četvrta na rang listi je bila londonska Tate Modern (4,95 miliona), peto mesto je pripalo Metropolitenu iz Njujorka (4,82 miliona).

Autor: B. Rakočević
Datum: 02, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *