Dve decenije Republike Srpske

BANJALUKA: Služenjem svete arhijerejske liturgije i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana.

 

Povodom Dana republike i krsne slave RS najavljeno je da će u Banjaluku stići predsednik Srbije Boris Tadić, potpredednik Vlade Srbije Ivica Dačić, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

U centru Banjaluke od jutros je obustavljen saobraćaj, a na ulicama je povećan broj policajaca.

Liturgiju u Sabornom hramu služio je patrijarh srpski Irinej, kome je ovo prva poseta Banjaluci.

Prema protokolu, posle liturgije u Palati predsednika predviđena je ceremonija na kojoj će predsednik RS Milorad Dodik uručiti odredene RS na lenti predsedniku Srbije Borisu Tadiću, bivšim predsednicima RS, kao i episkopima Srpske pravoslavne crkve.

Na toj svečanosti Dodiku će biti uručen orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Svečana akademija pod nazivom „Republika Srpska – glas koji se čuje“ biće održana u 13 časova u dvorani „Borik“, a program akademije, kako je najavljeno, biće u duhu jubileja – 20 godina od osnivanja RS.

Tokom dana u Administrativnom centru Vlade RS biće priređen tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsednik RS Milorad Dodik.

Večeras će u Kulturnom centru „Banski dvor“ biti organizovana 3D projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 09, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *