Čurug 4. januar 2012. Parastos žrtvama Racije 1942. godine (70 godina)

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ Čurug – SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Velika nam je čast da pozovemo predstavnike svih medija Srbije da prisustvuju obeležavanju 70 godina od početka zloglasne Racije Hortijevih nacista, koja je u crno zavila žitelje Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.

U ime svih tih nevinih žrtva, molimo vas da prisustvujete Parastosu 4. januara 2012. godine u čuruškom Hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg sa početkom u 12 časova.

Parastos će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin dr Irinej, uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke.

Očekujemo da se nakon Parastosa okupljenom narodu obrate Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin dr Irinej, predsednik Vlade AP Vojvodine gospodin dr Bojan Pajtić, Vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel, predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine gospodin Šandor Egereši, ambasador Republike Mađarske u Srbiji Njegova ekselencija Oskar Nikovic, predsednik opštine Žabalj gospodin Branko Stajić i sekretar Memorijalnog društva „Racija 1942.“ Jasmina Jurišin.

U produžetku položiće se venci na zgradu Topalovog magacina, budućeg Muzeja žrtava Racije u Čurugu, da bi nakon toga u Spomen vrtiću Osnovne škole „Đura Jakšić“ prisustvovali projekciji filma „Racija“.

Svojim postojanjem i radom, Memorijalno društvo „Racija 1942.“ opstalo je na svojim izvornim principima, ne vređajući nikoga, ne umanjujući ničiju patnju, bol i žrtve i nastojeći da svim svojim sredstvima doprinese izgradnji pozitivnog savremenog evropskog građanskog društva u Srbiji. Žrtve Racije su imale upravo te zajedničke vrednosti, zbog čega ih je i usmrtio pomahnitali šovinizam, a naša je dužnost bila i ostala da sećanjem dužim od 70 godina te vrednosti oživotvorimo i sada radi dobrobiti svih ljudi. Izražavamo svoje duboko žaljenje zbog neprepoznavanja značaja sećanja na žrtve Racije, ovog stravičnog zločina i ćutanja većeg dela naše javnosti o tome. Naše aktivnosti se nikada nisu obeležavale težnjom da raspirujemo mržnju i revanšizam nego da u prvom redu ukažemo na pogubnost fašističke ideologije, na štetnost šovinizma i potrebu mirnog i skladnog međusobnog života svih ljudi u našoj zajednici

Detaljnije informacije o Parastosu se mogu dobiti o sekretara Memorijalnog društva „Racija 1942.“ Jasmine Jurišin (063 868 14 12) i protonamesnika Petra Trivunovića (064 800 42 06).

U Čurugu, 29. decembra 2011. godine

Predsednik Memorijalnog društva „Racija 1942.“

Milan Radomir
064 800 42 10

Autor: Redakcija
Datum: 01, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *