Klinika za lečenje starih rukopisa

RIM: Stari rukopisi tretiraju se kao pacijenti u poznatom institutu za restauraciju knjiga u Rimu koji je radio na najpoznatijim i najstarijim rukopisima – od “Kumranskih spisa“ do najstarijeg Kurana na svetu.

 

Ovaj interdisciplinarni institut, koji je prva ustanova te vrste na svetu, osnovan je 1938. godine da bi sačuvao italijanske arhive, bavi se knjigama sa najtežim oštećenjima – od onih koje su progrizli termiti do onih koje su izrešetane mecima u Drugom svetskom ratu.

Iako se institut mahom bavi restauracijom knjiga i ahriva u Italiji, često sarađuje i s Vatikanom i međunarodnim institutima.

Jedan od novijih projekata instituta su „Spisi iz Sane“ koji su pronađeni u Jemenu, a smatraju se jednim od najstarijih verzija Kurana, jer potiču iz sedmog, najkasnije osmog veka.

Posvećenost poslu ide dotle da su naučnici poklonili krv kako bi sproveli eksperimente koji su pokazali da je mastilo kojim su ispisani ''Kumranski rukopisi“, poznati i kao „Svici sa Mrtvog mora“, sadržalo krv, verovatno, zbog gvožđa koje je stabilizovalo boju.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *