Od januara sve kese moraju da budu biorazgradive

NOVI SAD: Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu počela je da radi laboratorija za ambalažu i pakovanje, u kojoj se vrši dokazivanje razgradivosti plastičnih kesa, u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese.

 

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić rekao je prilikom obilaska da tom laboratorijom Srbija uvodi sistemski način kontrole ambalaže koja opterećuje okruženje i trajno zagađuje životnu sredinu.

„Završili smo veliki posao koji smo najavili pre godinu dana, a to je rešavanje problema s plastičnim kesama, a koji je prisutan u gotovo svim delovima Srbije. Do sada nije postojao uređen sistem, a od prvog januara, kada Pravilnik stupi na snagu, ovde, na fakultetu, biće kontrolisan sastav plastičnih kesa“, rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, u laboratoriji Tehnološkog fakulteta neće biti kontrolisan sastav samo plastičnih kesa iz Srbije, jer su interesovanje već pokazale i neke zemlje u okruženju koje su suočene sa istim problemom.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 11, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *