Izložba Sveta Rusija u Mihajlovskom zamku u Sankt-Peterburgu

Na jedinstvenom, po obimu i značaju, izložbenom projektu „Sveta Rusija“ otvorenom u Ruskom muzeju u Mihajlovskom zamku u Sankt-Peterburgu predstavljeno je oko 300 dela ruske umetnosti od X do XIX veka iz 20 ruskih muzeja, bibilioteka i arhiva.

 

Prema obaveštenjima iz Ruskog muzeja, postavka je priređena na inicijativu predsednika Ruske Federacije (RF) Dmitrija Medvedeva i organizovana je za postavljanje u Luvru u okviru Godine Rusije u Francuskoj. O njoj je u svetskim medijima pisano kao o ozbiljnom kulturno-političkom događaju koji je postao novi veliki i značajan korak na putu afirmacije Rusije na Zapadu. Nakon Luvra, eksponati su preneti u Tretjakovsku galeriju u Moksvi, a sada je izložba „Sveta Rusija“ otvorena u Ruskom muzeju u Sankt-Peterburgu. Govoreći na svečanom otvaranju postavke, vice-gubernator severne ruske prestonice Vasilij Kičeži je nazvao izložbu „Sveta Rusija“ istinskim simbolom duhovne renesanse Rusije.
Remek-dela ruskih majstora su postavljena u jedinstvenom izložbenom prostoru i predstavljaju celovitu sliku Drevne Rusije od njenog nastanka do epohe Petra Velikog.
Vice-gubernator Sankt-Peterburga Vasilij Kičeži je prilikom otvaranja izložbe posebno istakao: „Ovde sabrani eksponati nisu samo umetnički spomenici, nego su svi oni i prave svetinje. Oni u sebi nose duhovnost, moralnost i čistotu duše našeg naroda. Zato će gradska Vlada uvek podržavati ovakve projekte, jer Sankt-Peterburg je bila, to je sada i ostaće uvek duhovna prestonica Rusije“.
Među eksponatima izloženim u dvoranama Mihajlovskog zamka su i ikone iz XIII-XVIII veka, arheološki spomenici, unikatni obrasci šivenja Stroganovske škole, predmeti crkvenog bogosluženja, brestove gramate, retke rukopisne i štampane knjige. U najvrednije eksponate na izložbi „Sveta Rusija“ spadaju – prvi datirani rukopis Ostromirova Jevanđelja iz 1056. godine, novogradski putir (posuda za pričešće) iz XI veka, ikona Bogorodice Andreja Rubljova iz Vladimirovske epohe, Jevanđelje iz 1507. godine, a takođe i nadgrobni pokrov Prepodobnog Sergeja Radonješkog.
Izložba će biti otvorena do 20. januara 2012. godine.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 01, 11, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *