Miroslav Vasin održao konferenciju za novinare posvećenu edukaciji nezaposlenih lica

NOVI SAD: Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio projekat pod nazivom „Obučavanjem do posla: Novi moduli u okviru Edukativnog centra za obuku u profesionalnim i radnim veštinama“.

        Nosilac projekta je resorni Sekretarijat i kako je pokrajinski sekretar Vasin naglasio, reč je o projektu koji je od strateškog značaja za AP Vojvodinu, a relaizuje se u sklopu aktivnosti Edukativnog centra za obuku nezaposlenih lica, čiji je osnivač Vlada AP Vojvodine. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta, koji ujedno predstavlja i strateška nastojanja resornog Sekretarijata jeste da dugoročno smanji nezaposlenost u pokrajini.

 


        „Jedan od najznačajnih aktivnosti u okviru Edukativnog centra odnosi se na projekat ''Obučavanjem do posla: Novi moduli u okviru Edukativnog centra za obuku u profesionalnim i radnim veštinama'', koji Evropska unija finansira sa 519.106 evra preko Evropske komisije, odnosno Programa društveno ekonomskog razvoja 2. Cilj projekta je da doprinese usklađivanju odnosa između ponude i tražnje za radnom snagom na teritoriji AP Vojvodine, kroz razvoj obuka za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Projekat traje 2 godine i tokom tog perioda će se pomenutim sredstvima iz Evropske unije obezbediti oprema i objekti za strukovno obučavanje odraslih u Edukativnom centru“, saopštio je pokrajinski sekretar Vasin na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj na Novosadskom otvorenom univerzitetu.
        Obuke, koje će se sprovoditi u Edukativnom centru, koji pored navedenih obezbeđuje i niz drugih obuka po ugledu na koncept edukativnih centara u svetu, gde je tokom višemesečnih obuka (dokvalifikacija i prekvalifikacija) korisnicima obezbeđen boravak i smeštaj. Prema rečima pokrajinskog sekretara Vasina u svakom trenutku Edukativni centar moći će da smesti do 47 lica iz cele zemlje, koja budu boravila u ovom centru. Partneri u ovom projektu su Centar za strateško ekonomska istraživanja Vojvodina CESS, Edukativni centar, regionalne razvojne agencije – Bačka i Srem, Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat, Privredna komora Vojvodine, Fakultet tehničkih nauka UNS i Visoka tehnička škola strukovnih studija Novi Sad.
        Obuka u okviru ovog projekta je besplatna i namenjena je proizvodnim zanimanjima – bravar, zavarivač, limar, zidar, armirač, stolar, betonirac, moler, rad na visinama, bagerista i osobe sa posebnim potrebama. Pokrajinski sekrertar Miroslav Vasin saopštio je da je izgradnja Edukativnog centra gde će se ove obuke sprovoditi u toku, kao i da se očekuje njegovo skoro otvaranje i početak rada. Obzirom da je ovo prvi i trenutno jedini ovakav centar u Srbiji, Miroslav Vasin mu je pripisao i nacionalni značaj. Uz zahvalnost Evropskoj komisiji na sredstvima za nabavku kompletne opreme za rad Edukativnog centra, pokrajinski sekretar kazao je da je reč o neophodnom alatu, sirovinama i opremi potrebnoj za izvođenje kompletne obuke u okviru navedenih zanimanja. Fabrika Belarus koja se takođe nalazi u blizini Edukativnog centra u krugu bivše Fabrike Petar Drapšin, takođe će biti uključena i sarađivati na obuci lica, koja će ovim putem steći mogućnost da lakše dođu do posla.
        Pokrajinski sekretar Vasin saopštio je i to da će druga faza u okviru realizacije ovog projekta podrazumevati osnivanje regionalnih ili namenskih centara pri Edukacionom centru, kojim će sistemska obuka biti strateški sprovedena na nivou cele teritorije AP Vojvodine.
Današnjoj konferenciji prisustvovao je i direktor Edukativnog centra Zoran Stanković.

Autor: Redakcija
Datum: 16, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *