Otvorena izložba „Službene novine u javnom i privatnom životu“

NOVI SAD: Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je večeras, u Vladi Vojvodine, izložbu „Službene novine u javnom i privatnom životu“, koja je organizovana povodom osamdeset godina od početka izlaženja Službenog lista Dunavske banovine (1931-1941).

 

Izložbu je organizovala Gradska biblioteka u Novom Sadu, iz čije su Zavičajne zbirke, na preko 20 panoa, prikazane neke od oblasti kojima se list bavio: sudske objave, kulturno – privredni pregled, oglasi licitacije, lični oglasi, obraćanja povodom značajnih događaja, pravilnici i uredbe, oglašavanja vašara i sajmova, odluke o građenju puteva i brojne druge zanimljive objave. Pored toga, predstavljene su i slike svih banova Dunavske banovine, geografske mape Banovine, kao i više starih fotografija, isprava, školskih diploma.

– Službeni listovi su jedan žanr, koji možda na prvi pogled ne pleni atraktivnošću, jer iz njih nećemo saznati ništa o krupnim događajima, što zanima istoriju, niti nećemo saznati tračeve i neproverene informacije, što pak zanima žutu štampu. Međutim, službeni listovi nude bogat materijal i značajan su izvor za različita čitanja i istraživanja državnih dešavanja u tadašnjoj Dunavskoj banovini, koja je u prvoj polovini 20. veka i te kako bila ozbiljna država, i pojavu službenih glasnika vidim kao znak uozbiljenja države koja vodi računa o tome šta produkuje i ostavlja iza sebe – rekao je pokrajinski sekretr za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić. On je izrazio zadovoljstvo što je Gradska biblioteka u Novom Sadu priredila izložbu, koja će posetiocima omogućiti da, kroz obilje zanimljivih eksponata, rekonstruiše jednu specifičnu atmosferu u državnim ustanovama, i ukupnim društvenim dešavanjima u Banovini.

Prvi broj prvog godišta Službenog lista Dunavske banovine pojavio se 22. marta 1931. godine, i izlazio je jedanput nedeljno, a po potrebi i češće. Službeni list je služio za obnarodovanje: zakona, uredaba, pravilnika, statuta, poslovnika, raspisa, naređenja, uputstava, objašnjenja ministarstava i Kraljevske banske uprave, ukaza, odluka i rešenja o postavljenju, premeštaju, penzionisanju, unapređenju i otpuštanju svih državnih, banovinskih i opštinskih službenika na teritoriji Dunavske banovine. Takođe, u njemu su obnarodovana sva rešenja Kraljevske banske uprave kojima je trebalo dati veći publicitet, objavljivani su oglasi, licitacije, konkursi za upražnjena mesta u Banskoj upravi i svim samostalnim telima u Banovini, kao i privatni oglasi, ali i napisi koji su služili kako privrednom i socijalnom, tako i kulturnom napretku naroda. Na njega su se pretplaćivala sreska načelstva, opštine i privatna lica koja su plaćala pretplatu unapred, a ban je određivao kome se i koliko primeraka davalo besplatno.
Od 7. novembra 1934. godine Službeni list je izlazio u okviru „Jugoslovenskog dnevnika“ sve do njegovog zatvaranja marta 1935. godine, a posle toga je objavljivan ponovo kao samostalna publikacija. List je prestao da izlazi 1941. godine.

Autor: Redakcija
Datum: 11, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *