Potpisani ugovori Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

NOVI SAD: U organizaciji Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, u Skupštini APV, potpisani su ugovori sa korisnicima osam kreditnih linija Fonda. Navedeno je da je učestvovalo 327 kandidata sa traženim sredstvima u iznosu od 4,7 miliona evra, a odobreno je 117 kredita, u vrednosti od milion i 115 hiljada evra.

        Kreditne linije su namenjene za nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema navodnjavanja, za opremu za plastenike i staklenike, podizanje višegodišnjih zasada voća, nabavku novih košnica i opreme u pčelarstvo, za nabavku vinove loze i opreme u vinogradarstvu, nabavku kvalitetnih teladi za tov, te nabavku protivgradnih mreža.
         Potpredsednik vlade i pokrajinski sekretar za privredu, Pastor Ištvan, izrazio je zadovoljsrtvo desetogodišnjim radom Fonda za razvoj poljoprivrede, što je, kako je objasnio jedna od najstarijih instrumenata Pokrajinske Skupštine i Vlade za podršku privrednom razvoju. – Za preko deset godina kroz Fond je podržan 1866 projekat i plasirana su srestva u iznosu od blizu 11 miliona evra, ili 991 milion dinara, istakao je Pastor i dodao da se u ovim plasmanima prepoznaje namera pokrajinske Vlade da se napravi zaokret u agraru, što je potkrepio i podacima o strukturi plasmana. Tako je, prema njegovim rečima, 55 posto plasiranih sredstava otišao na navodnjavanje i plastenike. – Ako ovom ukupnom učinku Fonda za poljoprivredu dodamo ono što smo uradili preko Fonda za razvoj Vojvodine, ako dodamo ono što smo učinili preko Garancijskog fonda, onda se može videti da je, od 2001. godine, veoma izražena ambicija pokrajinske Vlade i njenih institucija, da se vojvođanski agrar podrži, ne samo verbalno, nego i finansijski, kazao je Pastor. Govoreći o značaju da se Vojvodini vrati imovina i da se dobije onaj iznos budžetskih sredstava koji joj po Ustavu pripadaju, Pastor je, objasno da je to zalaganje upravo zbog toga da bi se na sličan način, kao je rekao, taj ukupan potencijal koristio i stavio u funkciju potreba poljoprivrednika. Spremni smo i sposobni da efikasno i odgovorno gazdujemo državnim novcem, istakao je Pastor.
         Direktor Sabo Jožef podsetio je na opšte uslove kreditnih linija, odnosno na kamatnu stopu, koja se kreće od 1,3 do dva procenta na godišnjem nivou, na grejs period od šest meseci do četiri godine i na otplatne anuitete od šest meseci. – Ovakva kreditna linija ne postoji u zemlji i okruženju, a niske kamatne stope su zato što je Fond osnovan kao neprofitna organizacja , objasnio je Sabo. Istakao je i da je za kreditnu liniju za navodnjavanje odobreno 19 kredita u iznosu od 208 hiljada evra, za plastenike je odobreno 11 kredita u iznosu od 61, 3 hiljade evra, dok je za vinogradarstvo odobreno sedam kredita u vrednosti od 55 hiljada evra. Za pčelare je odobreno pet kradita u iznosu od 21 hiljadu evra, a za voćarstvo, najperspektivniju kreditnu liniju kako je rekao, odobreno je 13 kredita u izosu od 62 hiljade evra. Ipak, najveće interesovanje iskazano je za kreditne linije za nabavku mehanizacije, za koje je odobreno 46 kredita, u vrednsti od 541 hiljade evra. Za tov junadi odobreno je 15 kredita u visini od 150 hiljada evra, a za protivgradne mreže odobren je jedan zahtev u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra, pošto ostalih pet nije imalo kompletnu dokumentaciju, objasnio je Sabo.

Autor: Redakcija
Datum: 03, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *