Sve manje posla za kubikaše

TEMERIN: U drugoj polovini 20. veka kubikaši su bili važno obeležje Temerina. Radili su širom bivše Jugoslavije, na izgradnji puteva, železunica, sela i gradova, fabrika, stadiona, bazena.
Kubikaši, radnici koji obavljaju teške fizičke poslove, u prošlosti su kopali kanale ili nasipali zemlju na dolmama kra reka i kanala. Dok nije bilo bagera i drugih mašina, ručno su ašovima kopali zemlju, lopatama je tovarili u kolica s jednim točkom i gurali ih do mesta gde su tu zemlji istovarivali.

         Imali su ponekad i dvokolice koje je vukao jedan konj. Rad im se merio po učinku, po količni iskopane i prensene zemlje (ili peska), u kubnim metrima, te su po tome i nazvani kubikaši.
         Učestvovali su izgradnji puteva, nasipa za železničke pruge, u radovima na odbrani od poplava, kopali su odvodne kanale i obavljali druge zemljane poslove. U blizini Novog Sada najpoznatiji su bili kubikaši iz Temerina, pretežno mađarske nacionalnosti. Čuvene starešine ( bandigazde) bili su Vince Varga, Šandor Žadanji i Šandor Šomoši. To se zanimanje generacijama prenosilo sa oca na sina.
         Udruživali su se u grupe i imali svog starešinu koji je ugovarao i raspoređivao posao. Bili su snažni i vešti u kopanju zemlje i poznati po poštenju. Kada bi poslodavcu dali reč, nije im bila potrebna nikakva hartija s pečatom, stisak ruke je bio dovoljan. Uvek su u pogledu roka i kvalteta posla održali reč, čak i kad je to bilo na njihovu štetu. Često su bili odvojeni od svojih domova, smeštajuće se u neke barake i hraneći se najčešće slaninom, hlebom, lukom i paredajzom.
       Zimi, kad nije bilo moguće raditi zbog smrznute zemlje, ostajali su kod svojih kuća, da bi, čim se vreme prolepša, kretali u osvajanje novih kubika zemlje.
        Temerinski kubikaši pored ostalog, bili su poznati po zelenim travnatima tepisima (travnatom zemljom sa vojvođanskih pašnjaka) koje su postavljali na stadionima Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine, Novog Sada, Hajduka, Budućnosti i drugih klubova.

Litografija kubikaša Karla Andruške iz Enciklopedije NS

Autor: Mile Milojević
Datum: 03, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *