Zakon uvodi zabranu batinanja dece

BEOGRAD, NOVI SAD: Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da biju svoju decu, uz stari moto „batina je iz raja izašla“, jer Prednacrt Građanskog zakonika Srbije predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece, odnosno ne dozvoljava roditeljima da batinaju svoju decu.

 

Obaveza zabrane fizičkog kažnjavanja deteta, pre svega, proizlazi iz obaveze Srbije preuzete ratifikovanjem Konvencije UN o pravima deteta, koja izričito predviđa da je svaka država potpisnica dužna da preduzme sve mere da zaštiti dete od svih oblika fizičkog nasilja, ukazala je član radne grupe za izradu novog Građanskog zakonika (GZ) Olga Cvejić Jančić.

Psiholozi: Uvod u totalitarnu državu

S druge strane, psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da se nada da će pobediti zdrav razum i da zakon neće ni biti donet u pomenutom obliku.

„Bilo bi pogrešno i štetno da ga usvoje zato što kažnjavanje dece mora da bude dostupno roditeljima kao legitimno sredstvo u vaspitavanju i obavljanju roditeljske funkcije. Pogrešno je izjednačavati fizičku kaznu sa zlostavljanjem. Ako bi ovakav zakon počeo da se primenjuje, odnosi u porodici bi se promenili, a ionako su se pogoršali u pravcu slabljenja roditeljske moći, dok deca postaju sve jača u zahtevima. Zato ćemo podizati generacije nesocijalizovane i razmažene dece“, upozorava Milivojević.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *