MANIFESTACIJE NOVI SAD, KAĆ, KOVILJ, BUDISAVA 2012

SAJAM ANTIKVITETA, HOBIJA I UMETNIČKIH PREDMETA – Novi Sad
Na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji učestvuje između 50 i 70 izlagača iz svih krajeva Srbije (pretežno novosadski antikvari i kolekcionari), a povremeno i nekoliko izlagača iz susednih zemalja. Pored promotivnog i edukativnog karaktera, manifestacija ima i prodajni, kao i humanitarni karakter. Aktom Gradske Uprave za kulturu od 26. februara 2008. godine Sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta kategorisan je kao MANIFESTACIJA OD ZNAČAJA ZA GRAD NOVI SAD.
 Datum odrzavanja: 27.Januar
Organizator: Društvo kolekcionara i ljubitelja starina ''Srpska Atina''
Adresa: Ilije Vučetića 7, Novi Sad
Telefon: +381 21 456 186, 063 525 572
todorov@nspoint.net 

MAŠKARADA – MASKIRANA POVORKA
– Novi Sad
Muzej Vojvodine tradicionalno u cilju negovanja običaja vezanih za Bele poklade organizuje Maškaradu – maskiranu povorku. Bele poklade predstavljaju poslednji dan Bele nedelje – poslednje nedelje pred uskršnji post. Povorka se okuplja na Trgu Slobode kod Miletićevog spomenika u nedelju, 14. februara, a potom kreće Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom do Muzeja Vojvodine (Dunavska 37), gde se program nastavlja izborom najboljih maski, u kategoriji dečija, odrasla i autentična maska. Najuspešnijim maskama se dodeljuju nagrade u kategoriji dečija, odrasla, grupna maska i nagrada za najbolju prezentaciju maske.
 Datum odrzavanja: 4.Mart
Organizator: Muzej Vojvodine
Adresa: Dunavska 35, Novi Sad
Telefon: +381 21 520 135
www.muzejvojvodine.org.rs  |   muzejvojvodine@nscable.net 

ANTIĆEVI DANI – Novi Sad
Skupština grada Novog Sada, SPENS, Petrovaradinska tvrđava, 14 – 16. mart. Ova manifestacija, ustanovljena u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, sastoji se od Okruglog stola posvećenog stvaralaštvu Mike Antića, Pesničke večeri posvećene Antiću, posete školama… Podrazumeva godišnju Nagradu „Miroslav Antić“ za najbolju knjigu poezije objavljenu u prethodnoj godini, između dve manifestacije, a nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa.
 Datum odrzavanja: 14.Mart
Organizator: Kulturni centar Novog Sada
Adresa: Kralja Petra I 26/I, Novi Sad
Telefon: +381 21 528 972
www.kcns.org.rs | kcns@eunet.rs

NOVOSADSKO PROLEĆE
– Novi Sad
SPENS, 15 – 19. mart. „Novosadsko proleće“ je tradicionalna manifestacija koju Pokret gorana Novog Sada, uz podršku mnogobrojnih prijatelja, organizuje na prvom spratu SPC „Vojvodina“. Manifestacija ima veliki turističko – privredni značaj za Novi Sad, jer se na njoj svake godine predstavi više od 180 najznačajnijih izlagača iz oblasti hortikulture, pčelarstva, organske poljoprivrede i starih zanata, a ujedno je u toku pet dana trajanja poseti oko 70000 posetilaca. Manifestacija ima i veliki ekološko – edukativni značaj, tradicionalno je pomaže Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i svake godine obiluje sadržajima koji promovišu odgovorniji odnos prema prirodi i čovekovoj sredini i kontinuirano podižu ekološku svest građana svih uzrasta. Prethodnih godina „Novosadsko proleće“ je bilo mesto gde se sreću predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora, kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva, i međusobno razmenjuju iskustva iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, hortikulture i drugih srodnih oblasti, koje doprinose njihovom unapređenju i razvoju ekološke svesti građana. Sa druge strane „Novosadsko proleće“ je prilika svim građanima da se informišu o novim trendovima iz ovih oblasti. „Novosadsko proleće“ je svojim tradicionalnim održavanjem i promovisanjem aktuelnih ekoloških tema postalo ekološki brend Novog Sada.
 Datum odrzavanja: 15.Mart
Organizator: Pokret gorana Novog Sada
Adresa: Pozorišni trg 2, Novi Sad
Telefon: +381 21 451 788
www.pokretgorana.org.rs  |   office@pokretgorana.org.rs

MEĐUNARODNI NOVOSADSKI NIS POLUMARATON
– Novi Sad
Međunarodni NIS polumaraton je tradicionalna kružna trka na ravnoj stazi dužine 21,0975 kilometara. Staza je bez saobraćaja i prolazi kroz urbani deo Grada i duž obale Dunava. Start trke je na Trgu Slobode. Posle starta glavne trke u tri kategorije (muška, ženska i štafetna) startuju prateće trke: školski kros na 1000 metara, EKO poletarac na 100 metara i puzeća trka beba na 4 metra.
 Datum odrzavanja: 28.Mart
Organizator: Novosadski maraton
Adresa: Poštanski fah 172, 21 000 Novi Sad
Telefon: +381 21 527 214
www.marathon.org.rs  |   marathon@sbb.rs

CVETNA PIJACA – Novi Sad
Plato ispred SPENS-a, 08 – 09. april. Novosadska cvetna pijaca je prodajna izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu koja se održava na platou ispred SPENS-a u Novom Sadu i koja na jednom mestu okuplja veliki broj proizvođača sa područja cele Srbije sa ciljem da građanima Novog Sada ponudi što bogatiji izbor kvalitetnih sezonskih biljaka. Izložbene celine su: izložba cveća, sadnica, semenske robe i opreme za uređenje bašte; izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane; izložba starih i umetničkih zanata. Izložba traje dva dana i održava se u prolećnom periodu, tokom marta, aprila i maja traje i tokom septembra i oktobra u jesenjem periodu.
 Datum odrzavanja: 8.April
Organizator: Pokret gorana Novog Sada
Adresa: Pozorišni trg 2, Novi Sad
Telefon: +381 21 451 788
www.pokretgorana.org.rs  |   office@pokretgorana.org.rs

NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI – NOMUS – Novi Sad
Međunarodni festival ozbiljne muzike Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) održava se svake godine u aprilu mesecu u trajanju od 7 do 10 dana. Ovo je najznačajnija manifestacija u organizaciji Muzičke omladine. Reč je o festivalu sa zavidnom, dugogodišnjom tradicijom. Zahvaljujujući smišljeno odabranom programu i kvalitetnim interpretacijama čuvenih umetnika, ne samo s naših prostora, već i iz inostranstva, Novi Sad je svake godine tokom aprila meseca, kada se festival održava, prestonica na međunarodnoj muzičkoj mapi.
 Datum odrzavanja: 12.April
Organizator: Muzička omladina Novog Sada
Adresa: Katolička porta 2/II, Novi Sad
Telefon: +381 21 452 344
www.muzickaomladina.org.rs ili www.nomus.org.rs  |   mons@eunet.rs ili mons@sbb.rs

PROSEFEST – Novi Sad
Međunarodni festival proze je osnovan sa namerom da književnost vrati njenim korenima, živom i neposrednom ontaktu autora sa čitaocima. Tokom festivala eminentni domaći i strani pisci čitaju svoja dela ujavnim prostorima, odlaze u gimnazije i na fakultete, gde se književnost programski izučava, i vode dijaloge da đacima i studentima na zajednički odabrane teme. Kulturni centar Novog Sada, Matica srpska, novosadske gimnazije i Karlovačka gimnazija, 12 – 15. april
 Datum odrzavanja: 12.April
Organizator: Kulturni centar Novog Sada
Adresa: Kralja Petra I 26/I, Novi Sad
Telefon: +381 21 528 972
www.kcns.org.rs  |   kcns@eunet.rs ili nsprosefest@yahoo.com

DEČIJI FESTIVAL ZLATNO ZVONCE
– Novi Sad
Više lokacija u Novom Sadu, 14 – 16. april. Jedan od najprestižnijih festivala za decu na prostoru Republike Srbije. Festival je namenjen afirmaciji i unapređenju dečjeg kulturno-umetničkog stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Ovaj internacionalni dečji festival po tradiciji se održava na Vrbicu – praznik dečje radosti. U tri festivalska dana održavaju se tematski različiti programi: Biseri zlatnog zvonca, Likovni susreti, Zvonce radosti, Poetske čarolije i Zlatno zvonce popularnosti, koji afirmišu dečje likovno, poetsko i muzičko stvaralaštvo, kao i stvaralaštvo za decu. U festivalskim programima, pored velikog broja dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz zemlje i inostranstva, nastupiće naši najbolji književnici, muzičari i dramski umetnici, koji stvaraju za decu.
 Datum odrzavanja: 14.April
Organizator: Umetnička asocijacija „Inbox“
Adresa: Svetozara Miletića 4, Novi Sad
Telefon: +381 63 549 556
www.inbox.in.rs  |   org.inbox@gmail.com

FESTIVAL LUTKARSTVA OSNOVNIH ŠKOLA – FLUOŠ
– Novi Sad
Festival lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ) je jedinstvena državna i međunarodna manifestacija (zemalja regiona) u kojoj učestvuju najbolje školske lutkarske grupe. Pripreme za učešće traju od septembra do aprila. Takmičenje se organizuje u tri kategorije (deca sa posebnim potrebama, mlađi uzrast, stariji uzrast). Izvođenje predstaava ocenjuju dva žirija (dečji i stručni).
 Datum odrzavanja: 14.April
Organizator: Udruženje vojvođanskih učitelja
Adresa: Vojvode Putnika 1, Novi Sad
Telefon: +381 63 523 748
www.uvu.rs  |   uciteljivojvodine@neobee.net

USKRŠNJA ULICA – Novi Sad
Staro jezgro grada, 15 – 23. april. Manifestacija „Uskršnja vinska ulica“ organizuje se kako bi se turistička i kulturološka ponuda Grada obogatila novim sadržajem, odnosno da bi se u skladu sa hrišćanskom i civilizacijskom tradicijom konzumiranja vina o svim svečanim danima uoči Uskrsa građanima omogućila degustacija i kupovina ovog najplemenitijeg pića po povoljnim cenama od najboljih individualnih proizvođača sa obronaka Fruške Gore. Uskršnju ulicu predstavljaju ne samo odlični proizvođači fruškogorskih vina i Bermeta, koji postaje srpski brend sve traženiji i na strani, već i proizvođači rukotvorina i suvenira sa vojvođanskim motivima.
 Datum odrzavanja: 15.April
Organizator: NVO „Vitis”
Adresa: Kisačka 42, Novi Sad
Telefon: +381 63 850 57 35
nvo.vitis@gmail.com

NOVOSADSKI FOTO MARATON – Novi Sad
NOVOSADSKI FOTOMARATON je gradska manifestacija namenjena ljubiteljima fotografije, koju organizuje ASPECT agencija. Učesnici imaju zadatak da naprave fotografije na unapred zadate teme, a po završetku manifestacije sve fotografije pregleda stručni žiri i dodeljuje nagrade najboljim autorima. Fotomaraton je tokom prethodnih godina postao poznat kao događaj koji okuplja kreativne pojedince iz različitih društvenih struktura. Prema karakteru i obimu, Novosadski Fotomaraton značajno dominira gradom i privlači pažnju svih sugrađana. Od 2009. godine na manifestaciji je učestvovalo preko 500 profesionalnih i amaterskih fotografa, a rezulatat je baza od 40.000 fotografija. Najbolje fotografije su izlagane u okviru „Noći Muzeja“, samostalne izložbe u Pozorištu mladih, kao i u Pečuju – Evropskoj prestonici kulture za 2010. godinu. Ovogodišnja manifestacija se organizuje u saradnji sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada i stručnim časopisom ReFoto.
 Datum odrzavanja: 30.April
Organizator: ASPECT agencija
Adresa: Konstantina Danila 4, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21/524-762
www.facenovisad.com  |   facenovisad@aspect.rs

SREDNJOŠKOLSKO POZORJE – Novi Sad
Srednjoškolsko pozorje, koje već godinama organizuje Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, uz logističku i finansijsku podršku Zavoda za kulturu Vojvodine, ima za cilj podsticaj i razvoj omladinskog pozorišnog života u gimnazijama i srednjim stručnim školama Vojvodine, na čistoj amaterskoj osnovi kako učenika srednjih škola kao glumaca, tako i njihovih profesora, kao reditelja, scenografa, kostimografa i sl.
 Datum odrzavanja: April
Organizator: Zavod za kulturu Vojvodine i Gimnazija „Svetozar Marković”
Adresa: Vojvode Putnika 2 ; Njegoševa 22, Novi Sad
Telefon: +381 21 47 54 128; 47 54 148
www.kultura-vojvodina.org.rs  |   zkvojvodina@nscable.net

FESTIVAL OMLADINSKIH HOROVA VOJVODINE – Novi Sad
Cilj Festivala je uključivanje mladih u kreativne muzičke aktivnosti u okviru srednjih škola, domova kulture, kulturno-umetničkih društava i crkava, prezentacija njihovih muzičkih dostinuća, standardizacija kvaliteta i sadržaja izvođenja i omasovljavanje ove oblasti koja je u Savezu amatera Vojvodine u prioritetima za unapređenje. Svečana sala Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.
 Datum odrzavanja: April
Organizator: Zavod za kulturu Vojvodine
Adresa: Vojvode Putnika 2, Novi Sad
Telefon: +381 21 47 54 128
www.kultura-vojvodina.org.rs  |   zkvojvodina@nscable.net

FRUŠKOGORSKI MARATON – Sremska Kamenica
Svakog proleća (početkom maja) u brdovitom šumskom pojasu Fruške Gore, na samo korak od grada, na Popovici, startuje tradicionalni dvodnevni maraton. Maraton se održava na tri staze: Ultramaraton ili Zapadni veliki maraton, Mali maraton zapad – zapad i Pripravnički maraton zapad – zapad. Za decu predškolskog uzrasta postoji postoji posebna Staza radosti i zadovoljstva. Ova sportsko-rekreativna manifestacija svake godine okuplja više desetina hiljada takmičara i rekreativaca.
 Datum odrzavanja: 7.Maj
Organizator: Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar“
Adresa: Trg Galerija 4, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21 529 978
www.psdzeleznicarns.org.rs  |   zeleznicar_nsad@neobee.ne

NOĆ MUZEJA – Novi Sad
Noć muzeja je internacionalni kulturni događaj koji se odigrava jedne noći u toku godine i uvek okuplja veliki broj posetilaca. Te noći, publika ima jedinstvenu priliku da obiđe gradske muzeje i galerije u neuobičajenom terminu (18-02 h) i da se u njima dobro zabavi. U svakom izložbenom prostoru, pored stalne postavke, organizuje se dodatni sadržaj (koncert, performans, projekcija, radionica itd.) čiji je cilj da privuče nestardandne muzejske posetioce, pri tome ne narušavajući status i ugled samih institucija. Prva Noć muzeja u Srbiji održana je u Beogradu 2005. godine, a samo dve godine kasnije beogradska je prerasla u nacionalnu manifestaciju u kojoj je učestvovao i Novi Sad. Prošle godine, u Noći muzeja u Srbiji učestvovalo je 150 institucija kulture u 48 gradova, gde je zabeleženo 450.000 poseta – od toga, čak 120.000 u Novom Sadu.
 Datum odrzavanja: 14.Maj
Organizator: Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu „Visart“
Adresa: Miloša Bajića 11, Novi Sad
Telefon: +381 21 66 18 949
Kontakt osoba: Zorana Ružić
www.nocmuzeja.rs  |   zoranaruzic@yahoo.com

ZLATNI KOTLIĆ – Stari Slankamen
Gastronomska manifestacija “Zlatni kotlić” održava se 22. maja (na dan Sv. Nikole) u Starom Slankamenu na keju. U pripremanju ribljih specijalteta takmiče se brojne ekipe, a posetioci pored degustacije mogu da uživaju u prijatnom ambijentu i bogatom kulturno-umetničkom programu.

ZMAJEVE DEČJE IGRE – Novi Sad
Centar grada, 01 – 05. junManifestacija koja će se održati 53. put obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vid0ovi umetničkog stvaralaštva za decu, kao i dečjeg stvaralaštva. Junski programi su najveći festival stvaralaštva za decu u Jugoistočnoj Evropi i najstariji festival te vrste u Evropi. “Pozorište, literatura, muzičke predstave… Zmajeve dečje igre su za mene bile i ostaće jedine igre u nas koje se ne igraju, nego čine predivan književni, kritičarsko poetski, sociološko-pedagoški, estetstko-ideološki, etički napor, da svet najmlađih dobije pravo i časno mesto u literaturi…” (Miroslav Antić)
 Datum odrzavanja: 1.Jun
Organizator: Zmajeve dečje igre
Adresa: Zmaj Jovina 26, Novi Sad
Telefon: +381 21 66 11 266
www.zmajevedecjeigre.org.rs  |   nspop@eunet.rs

HEARTS IN HARMONY – Novi Sad
Novi Sad, 16 – 20. jun. Hearts in Harmony Novi Sad je inovativna horska inkluzivna radionica za osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta, u kojoj će uz pomoć delimično automatizovanih muzičara – robota učestvovati i osobe sa težim oblicima fizičkog invaliditeta. Hearts in Harmony je nova tendencija u evropskoj horskoj federaciji „Europa Cantat“ uz čiju saradnju festival organizuju nevladina organizacija „Vera, ljubav, nada“ i Cantat Novi Sad. Nevladina organizacija „Vera, ljubav, nada“ primenjuje standarde inkluzije koje promoviše „Europa Cantat“, a jedna od najaktivnijih sekcija je hor „Ison“, koji pod vođstvom Miodraga Blizanca okuplja osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta, te ima prepoznatljiv imidž i velik broj javnih nastupa. U radionici će uz hor „Ison“ učestvovati i osobe sa invaliditetom iz pet evropskih zemalja (Mađarska, Nemačka, Slovačka, Hrvatska i Španija). Delimično automatizovani muzičari (PAM band) violiniste i kompozitora Kurta Cobla iz SAD projekat čine jedinstvenim, a osobe sa težim invaliditetom će preko optičkih i svetlosnih senzora upravljati robotima koji sviraju klasične muzičke instrumente i perkusije. Kurt Coble će napisati i delo koje će biti izvedeno na završnom koncertu 19. juna na trgu u Novom Sadu.
Datum odrzavanja: 16.Jun
Organizator: NVO „Vera, ljubav, nada“
Adresa: Braće Ribnikara 32, Novi Sad
Telefon:

KOVILJSKA RAKIJADA – PARASTOS DUDU – Kovilj
Cilj manifestacije je da se kroz organizovanje takmičenja za izbor najbolje prirodne domaće rakije afirmiše tradicionalan način proizvodnje rakije od duda. Od 1996. godine na ovaj način skreće se pažnja javnosti na potrebu zaštite i promocije kvalitetnih rakija, koje se proizvode u Vojvodini. U prvi plan stavljena je rakija od duda, poznata kao dudara, dudinjača ili dudovača, rakija izuzetno jakog mirisa i ukusa, karakteristična za vojvođansko podneblje, i njeno spasenje od polaganog nestajanja. Takođe, manifestacija ima za cilj i promociju turizma u Vojvodini i tradicionalnih vojvođanskih vrednosti, te je u okviru raznolikog kulturno-umetničkog programa organizovan obilazak poznatog koviljskog manastira, rodne kuće Laze Kostića, čarde „Kraj sveta” na Arkanju, Lovačkog doma, Tikvare i rajskih rukavaca Dunava. Posetioci će moći da uživaju i u sportskom ribolovu i takmičenju „Mali – veliki pecaroši”, takmičenju za najbolju štrudlu, vožnji fijakerima i čamcima, jahanju magaraca za najmlađe, degustaciji ukusnih domaćih proizvoda sa sela.
  Datum odrzavanja: 18.Jun
Organizator: Udruženje građana „Parastos dudu“
Adresa: Vojvođanskih brigada 57, Kovilj
Telefon: +381 21 888 558, 064 15 32 367
Kontakt osoba: Sava Graorac
www.koviljskarakijada.co.rs  |   savagraorac@yahoo.com
 
CINEMA CITY FILM AND MEDIA FESTIVAL – Novi Sad
Više lokacija u Novom Sadu, 18 – 25. jun. Festival Cinema City čine filmski, muzički, akademski i Media art program. Tokom festivala prikaže se preko 150 filmova, sa više od sto premijera, i dodeli se 20 nagrada. Gosti festivala bili su dobitnik Zlatne palme u Kanu, Giljermo Arijaga, čuvena američka glumica Džulijet Luis, pobednik njujorškog Tribeka festivala, Lens Hamer, pobednik Sarajevo Film Festivala, Vladimir Perišić, potom Miki Manojlović, Goran Paskaljević, Emir Kusturica, Pjer Žalica, Despina Mauzaki… Cinema City svake godine ima više od 500 akreditovanih gostiju, među kojima su filmski umetnici, predstavnici svetskih festivala i filmskih institucija, novinari. Festival ugosti i preko 300 mladih autora, koji čine budućnost svetske kinematografije.
  Datum odrzavanja: 18.Jun
Organizator: Udruženje Cinema city
Adresa: Trg mladenaca 5, Novi Sad
Telefon: +381 21 424 453
www.cinemacity.org  |   office@cinemacity.org

OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DUNAVA – Novi Sad
Decembra 2003. godine u Beču na 6. redovnom zasedanju ICPDR-a, doneta je odluka o održavanju manifestacije „Dan Dunava“ u svim podunavskim zemljama. „Dan Dunava“ predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja. On se proslavlja u svih trinaest država potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest o potrebi očuvanja reke kod što većeg broja građana, kao i da bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Proslava „Dana Dunava“ ujedinjuje 80 miliona stanovnika zemalja podunavskog basena, različitih kultura, načina života i poimanja reke.
  Datum odrzavanja: 29.Jun
Organizator: JKP „Gradsko zelenilo“
Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 25, Novi Sad
Telefon: +381 21 48 81 633
www.zelenilo.org  |   

ZLATNI KOTLIĆ – Stari Slankamen
Gastronomska manifestacije za sve ljubitelje ribe i ribljih specijaliteta od 2008. godine održava se dva puta godišnje (prve nedelje juna i predposlednje nedelje avgusta) u Staroj marini, u čardi kod Mike Alasa. Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, svake godine manifestacija se obogaćuje dodatnim sadržajima i nagradama.
  Datum odrzavanja: Jun
Organizator: MZ Stari Slankamen i čarda Mika Alas
Adresa: Dositeja Obradovića 6, Stari Slankamen (Zagrad)
Telefon: +381 (0)22/591-310 (MZ), 064/127-94-59
www.indjija.net  |   

STERIJINO POZORJE – Novi Sad
Srpsko narodno pozorište, 26. maj – 04. jun. Kao stalni festival domaćeg dramskog teksta, takmičarskog karaktera, ustanovljeno je 1956. godine u okviru obeležavanja i proslave 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Popovića Sterije. Repertoar se formira na osnovu selekcije koju bira tročlani selektorski tim sa umetničkim direktorom na čelu. Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca.
  Datum odrzavanja: Jun
Organizator: Sterijino pozorje
Adresa: Zmaj Jovina 22/I, Novi Sad
Telefon: +381 21 527 255
www.pozorje.org.rs  |   office@pozorje.org.rs

INFANT – Novi Sad
Kulturni centar Novog Sada i pozorišni prostori u Novom Sadu, 25. jun – 03. jul. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT postao je tačka susretanja stvaralaca koji pozorišnu umetnost posmatraju na nov i drugačiji način. Ovo je jedini festival tog tipa u zemlji, autentičan i veoma uvažen u drugim evropskim zemljama, među umetnicima i kritičarima koji prate najnovije tendencije u oblasti scenskog stvaralaštva.
  Datum odrzavanja: Jul
Organizator: Kulturni centar Novog Sada
Adresa: Kralja Petra I 26/I, Novi Sad
Telefon: +381 21 528 972
www.kcns.org.rs  |   kcns@eunet.rs

EXIT – Petrovaradin
Petrovaradinska tvrđava, 07 – 10. jul Muzički festival EXIT, kao jedan od najpoznatijih muzičkih evropskih festivala, svake godine okuplja više stotina izvođača i oko 150000 posetilaca iz Srbije i sveta u toku svega četiri dana. Pored muzičkog dela programa odvija se i veliki broj pratećih manifestacija. Tokom svog trajanja Festival je dobio nekoliko nagrada za najbolji festival u Evropi i regionu.
  Datum odrzavanja: Jul
Organizator: EXITFEST
Adresa: Trg mladenaca 5, Novi Sad
Telefon: +381 21 424 453
www.exitfest.org  |   odgovorimi@exitfest.org

NOVOSADSKO MUZIČKO LETO – Novi Sad
Manifestaciju Novosadsko muzičko leto čini niz koncerata koji se odvijaju tokom jula i avgusta meseca svake godine. S obzirom na to da je reč o letnjim koncertima, pored toga što je težnja usmerena na osmišljavanje kvalitetnog program, ona je upotpunjena i željom da programi budu nešto „popularnijeg karaktera“. Tako, u ovom ciklusu nastupaju i umetnici koji neguju kvalitetnu muziku, ali koja nije usko u vezi sa klasičnom muzikom. Ono što pogoduje vrelim i letnjim mesecima jesu otvorena mesta, što je uostalom tradicija letnjih festivala koji se odvijaju u mnogim gradovima i izvan naše zemlje. Neka od takvih mesta na kojima su priređivani, i još se priređuju, koncerti iz ciklusa Novosadsko muzičko leto su Štrand, saletla u Dunavskom parku, atrijum Muzeja Vojvodine, atrijum crkve Svetog Jurja, a od 2008. godine i vrt Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici.
  Datum odrzavanja: Jul
Organizator: Muzička omladina Novog Sada (MONS)
Adresa: Katolička porta broj 2/II, Novi Sad
Telefon: +381 21 452 344
www.muzickaomladina.org  |   mons@eunet.rs

MEĐUNARODNI SKUP STAROVREMENSKIH VOZILA – Novi Sad
Tradicionalna manifestacija koja okuplja oko 150 učesnika iz Srbije i okruženja. Cilj manifestacije je razvijanje i negovanje saobraćajne kulture i širenje dobrosusedskih odnosa sa gradovima iz kojih dolaze učesnici manifestacije. U okviru manifestacije se organizuje reli vožnja po Novom Sadu i okolini, pri čemu su tačke zaustavljanja obično poznate turističke lokacije. Takođe, organizuje se izložba vozila old tajmera učesnika manifestacije na Trgu Slobode. Novi Sad i okolina, Trg Slobode, 26 – 28. avgust
  Datum odrzavanja: 26.Avgust
Organizator: Auto moto klub „Veteran“
Adresa: Donje Sajlovo 16, Novi Sad
Telefon: +381 21 461 787
amk_veteran@yahoo.com

VOJVODINA FEST – Novi Sad
Nekada „Etno festival hrane i muzike Vojvodine“, od prošle godine je pod novim imenom. Organizator je JKP „Gradsko zelenilo“. Manifestacija se održava na Štrandu i okuplja obično između 150 i 200 izlagača iz cele Pokrajine (tradicionalni vojvođanski specijaliteti, vino, suveniri, nastupi kulturno-umetničkih društava, vojvođanskih opština…)
  Datum odrzavanja: 27.Avgust
Organizator: JKP „Gradsko zelenilo“
Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 25, Novi Sad
Telefon: +381 21 48 81 633
www.zelenilo.com  |   

FESTIVAL MEDA – Novi Sad
Održava se trećeg vikenda septembra na lokacijama: staro jezgro Grada Novog Sada, Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima i pčelinjak manastira Kovilj. Ova tradicionalna pčelarska manifestacija okuplja oko 100 renomiranih pčelara koji izlažu i prodaju pčelarske proizvode. U okviru festivala se promovišu dostignuća pčelarske nauke i prakse, očuvanje i zaštita životne sredine, kao i podizanje plantaža medonosnog bilja, organizuju se različite stručne tribine iz oblasti pčelarstva, zdravog načina ishrane i primene meda i pčelinjih proizvoda. Na festivalu učestvuju i gosti iz susednih zemalja.
  Datum odrzavanja: 18.Septembar
Organizator: Društvo pčelara „Jovan Živanović“
Adresa: Pavla Papa 3, Novi Sad
Telefon: +381 21/661-6464
www.pcelarins.org.rs  |   

NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL
– Novi Sad
Kulturni centar Novog Sada i Srpsko narodno pozorište, 16 – 19. novembar. Novosadski jazz festival je visokim standardima svojih sadržaja (glavni koncertni program, workshops, izložbe, jazz meeting, video info, jam session), načina pripreme i realizacije, visoko rangiran na mapi evropskih jazz festivala i već je postao željena destinacija najeminentnijih muzičara iz naše zemlje, Evrope i sveta, kao i publike koja sve više pristiže i iz drugih, bližih i daljih, gradova. Posebnost ovog festivala internacionalnog karaktera se ogleda u prezentovanju prvenstveno autorske muzike. U glavnom programu učestvuju najuspešniji domaći džez ansambli i najuglednija imena svetske džez scene. Festival u svom programu ima i izdavanje knjiga, kompakt diskova i video zapisa.
Datum odrzavanja: 16.Novembar
Organizator: Kulturni centar Novog Sada
Adresa: Kralja Petra I 26/I
Telefon: +381 21 528 972
www.kcns.org.rs  |   kcns@eunet.rs

ČVARAK FEST – Kać
Uz podršku Mesne zajednice Kać, a na inicijativu Grupe građana „Katy“, došlo se na ideju stvaranja manifestacije Čvarak Fest. Sama manifestacija podrazumeva niz kulturno-zabavnih, etno, turističkih i privrednih dešavanja, koja se odigravaju u dva dana. Ovom prilikom se promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih brendova – čvarak, a čitav događaj prate i preduzetnici, koji izlažu svoje proizvode. Uz takmičenje u topljenju čvaraka – kao glavni deo manifestacije, posetioci imaju priliku da probaju disnotorski paprikaš, poslušaju tamburaške bande, pogledaju paradu fijakera…
Datum odrzavanja: Novembar
Organizator: Grupa građana „Katy“
Adresa: +381 65 55 02 372 ; +381 63 55 66 40 ; +381 63 55 66 40
Telefon: Miroslav Piljić, Dragoslav Živković, Cvijo Lončar
cvarakfest@gmail.com

KONCERT GODINE – Novi Sad
SPENS, 09 – 10. decembar. Koncert godine je jedinstvena rock manifestacija koja se u Novom Sadu održavala od 1993. do 2002. godine, a 2010. je posle osam godina pauze ponovo počela da okuplja najpopularnije izvođače i publiku iz Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije. Uvek se odigrava u decembru i predstavlja presek, odnosno rekapitulaciju dešavanja na rock sceni u protekloj godini. Zahvaljujući Koncertu godine, hiljade ljudi je tokom nekoliko dana iz drugih mesta širom Vojvodine, Srbije, Temišvara u Rumuniji i ex-Yu prostora dolazilo u naš grad da bi uživalo u jedinstvenom kulturno – zabavno – edukativnom događaju kakav je bio tada neponovljivi rok spektakl Koncert godine. Treba svakako napomenuti i činjenicu da je prvi band iz Slovenije koji je nastupao kod nas posle raspada bivše države bila Miladojka Youneed 1996., a takođe smo bili i prvi koji su doveli jedan hrvatski sastav u Srbiju, KUD Idijote 2000. Važno je ovde podvući i to da su to tada bili jedni od najpopularnijih rock and roll sastava kako u svojim sredinama, tako i kod naše publike. Ne postoji sastav iz Srbije koji nešto znači na rock sceni a da se barem jednom nije pojavio pred publikom Koncerta godine.
Datum odrzavanja: 9.Decembar
Organizator: AAA production, Studio Berar, Syntesis media
Adresa:
Telefon: +381 64 82 36 437
www.koncertgodine.com  |   info@koncertgodine.com

BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERTI – Novi Sad
Ciklus „Božićno-novogodišnji koncerti” čine programi kojima se obeležavaju praznici od Božića po gregorijanskom kalendaru, zatim Nove godine („Novogodišnji gala program”), potom i Božića i Nove godine po julijanskom kalendaru. Kao poseban vid svoje aktivnosti MONS organizuje ovakve programe još od 1999. godine nastojeći da, pre svega, ulepša svojim sugrađanima praznični period od druge polovine decembra do druge polovine januara, ali i da obogati umetničku ponudu Grada. Sinagoga, Župna crkva Imena Marijinog, 20. decembar – 20. januar
Datum odrzavanja: Decembar
Organizator: Muzička omladina Novog Sada (MONS)
Adresa: Katolička porta broj 2/II, Novi Sad
Telefon: +381 21 452 344
www.muzickaomladina.org  |   mons@eunet.rs

Autor: Redakcija
Datum: 30, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *