Evropski dan jezika u Titelu

TITEL: Povodom desete godišnjice od proglašenja Evropskog dana jezika Društvo srpsko-ruskog jedinstva „Titel” u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stojan Trumić” iz Titela održali su svečanost u prostorijama OŠ „Svetozar Miletić”.

Rezultate konkursa možete videti na sajtu Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ Titel.

        Evropski dan jezika (26. septembar) ustanovljen je 2001. u vreme Evropske godine jezika i od tada se redovno obeležava u 47 zemalja članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija. Tim povodom raspisan je literarni konkurs na srpskom i ruskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Republike Srbije. Na srpskom jeziku učenici su pisali na temu „Maternji jezik – nasleđe koje određuje čoveka”, a na ruskom su osnovci pisali na slobodnu temu, o srpsko-ruskim preplitanjima i na ruske teme. Srednjoškolci su pisali samo na ruske teme. Najboljima su u subotu, 24. septembra u 11.00 sati u prostorijama Osnovne Škole „Svetozar Miletić” u Titelu dodeljene nagrade u pet kategorija. Na svečanosti je upriličen umetnički program i otvorena je izložba fotografija o Rusiji i poseti Vladimira Putina Srbiji.
        U prisustvu nagrađenih, njihovih pratilaca i mentora, te brojnih građana prigodnom besedom izložbu je otvorio član Društva Dragan Kolak, a upotpunila je kazivanjem stihova Jelena Savić.
        Goste i sugrađane pozdravila je u ime Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ njena direktorka Dušanka Buvač i istakla važnost obeležavanja ovoga dana u „povećanju stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja“.


        Da utisak bude potpuniji potrudili su se učenici domaćina, Osnovne škole „Svetozar Miletić“, Biljana Milenković, Milica Savić, Predrag Kojić, Filip Ćurčić, Stefan Belić i njihova nastavnica Milena Subić koji su pripremili recital na ruskom jeziku. Stihove na srpskom jeziku kazivali su Jelena Savić i Sava Popović, učenici turističkog smera Srednje škole „Mileva Marić“ iz Titela.


        U programu posetioci su imali prilike da pogledaju video-prezentaciju Zavičajne zbirke Narodne biblioteke i pobednički rad učenica Ugostiteljsko-turističke škole iz beograda, 9-ominutni film „Rusi u Beogradu“, koji govori o istorijskim i svim drugim kulturološkim tragovima Rusa u Beogradu.


        Svi nagrađeni učenici su uz priznanje „Tiski cvet“ dobili na poklon knjige Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada, a školama su za sećanje na ovaj datum uručene poslednje dve knjige Godišnjaka Biblioteke.


        O nagradama su odlučivali Stevan Avguštin, Svetozar Ikonov i Dragan Kolak, izložbu je priredio i priznanja kaligrafski ulepšao Stevo Diklić, a priznanja je oblikovao Ljubomir Radanov i bio tehnička podrška manifestaciji.

Autor: Redakcija
Datum: 26, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *