Najbolja predstava „Zla žena“ iz Kule

KULA: Na 53. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije koji je iz finansijskih razloga umesto u junu održan od 9. do 17. septembra na kome je učestvovalo osam trupa iz raznih krajeva Srbije (Batajnice, Kovina, Stare Pazove, Smedervske Palanke, Rače, Bogatića, Lebana i grada domaćina) prvo mesto i zlatana plaketa pripala je predstavi „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića u izvođenju Kulturnog centa Kula, a u scenskoj postavci i total dizajnu Dragana Ostojića, koji je dobio i nagradu za režiji i kostimogarfiju.

 

        Ksenija Vukorep je za ulogu Sultane u ovoj predstavi dobila nagradu za najbolju žensku, a Kamenko Bertić (čizmar Sreta) za najbolju mušku ulogu (ravnopravno sa Aleksandrom Bakoom iz Stare Pazove).

 

        Srebrnom plaketom za osvojeno drugo mesto nagrađena je predstava „Krčma na glavnom drumu“ koju je po istoimenoj jednočinki i još nekim pripovetkama Antona Čehova adaptirao i na scenu Slovačkog pozorišta „Vladimir Hurban Vladimirov“ (VHV) u Staroj Pazovi postavio Miroslav Benka, koji je dobio nagradu za scenografiju. „Krčma…“ je dobila i najveći broj nagrada za glumačka ostvarenja: Aleksandar Bako za najbolju mušku ulogu (Semjon Borcov), ravnopravno sa Kamenkom Bertićem iz Kule; Marija Hlebjanova (Sava Ivaničova) i Zdenko Kožik (Jegorije Merik) za najbolje epizodne uloge, dok je Miloš Lagundžić pohvaljen za ulogu Jegoruške.

 

 

        Bronzanu plaketu za treće mesto dobilo je Račansko amatersko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović“ za prdestavu „Hamlet u Mrduši Donjoj“ Iva Brešana u režiji Dejana Cicmilovića. Najskladnije je prozvučala muzika Mladena Stojanovića u predstavi „Porodične priče“ koju su po tekstu Biljane Srbljanović scenski imrovizovali učenici iz Gimnazije u Lebanima.

 

        Žiri (Aleksandar Saša Volić, reditelj, dr Milan Mlađenov, teatrolog i Miodrag Petrović, glumac SNP) je istakao da je „prijatno iznenađen kvalitetom viđenih predstava kad je sudbina pozorišnog amaterizma dovedena u pitanje. „Inače za finasiranje Festivala od Saveza amatera Srbije je, prema rečima Save Prodanovića, sekretara opštinske KPZ, dobijeno samo 200 hiljada dinara, dok je opština Kula iz budžeta za ovu manifestaciju izdvojila pet puta toliko.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 21, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *