Sećanje na Dušana Kanazira

MOŠORIN, TITEL: U utorak, 27. septembra 2011. u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ u Mošorinu i Plavoj sali Suda u Titelu, biće priređeno veče posvećeno akademiku Dušanu Kanaziru, redovnom članu odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU i predsednik Akademije u periodu od 1981. do 1994. godine.

 

        Profesor Dušan Kanazir rođen je Mošorinu 28. juna 1921. kao sin berberina Todora–Toše i majke Draginje Stefanović. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Naučni rad posvetio je istraživanjima u oblasti molekularne biologije. Doktorirao je fiziološke nauke na univerzitetu Libr u Briselu. Rezultati njegovog istraživanja najvećim delom obuhvataju izučavanje mehanizama delovanja zračenja na živu materiju, strukturu i funkciju glikokortikoidnih receptora, molekulske mehanizme o ulozi psiho-socijalnog stresa u patogenezi obolenja – kancera, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Najraniji radovi o kanceru dojke (1951-1953), ulozi zračenja – na sintezu nukleinskih kiselina i genetske konsekvence zračenja, mutacije u toku ćelijske deobe (1957), postavili su ga u vrh biološke nauke u svetu koje traje duže od pola veka.
        Laboratorija u Vinči je osnovao 1949. godine, a najviše je voleo da se druži sa svojim studentima i prenosi im svoja znanja. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu 1978. godine i od strane Nobelovog komiteta predlagača ušao u najuži izbor.
        Slovo o akademiku Dušanu Kanaziru, imaće Biljana Jovanović, njegov lični biograf i bibliotekar SANU. Početak predavanja u Mošorinu zakazan je za 17 sati, a u Titelu u 19 časova.

Autor: Redakcija
Datum: 21, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *