Forenzičari republičkog MUP-a u Čurugu

ČURUG: Saopštenje Memorijalnog društva „Racija 1942“ Čurug koje je nedavno uputilo molbu ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, da stručni tim Ministarstva izvrši forenzičku analizu zidova i poda „Topalovog magacina“ gde Memorijalno društvo želi da otvori „Muzej žrtava racije“, kako bi se pronašli eventualni tragovi krvi, metaka ili čaura.


Veoma smo se iznenadili neverovatnom brzinom reagovanja Ministarstva. Za desetak dana ovlašćeni radnici za kontrolu kvaliteta operativne forenzike Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra Uprave kriminalističke policije u Beogradu Vladan Zec i Nenad Aranitović su nas kontaktirali, došli u Čurug, izvršili potrebne pripreme, da bi već drugog radnog dana došli sa potrebnom opremom i koleginicom Zoricom Đorđević – forenzička DNK analiza i do kasno u noć vršili odgovarajuća ispitivanja i snimanja – kriminalističko fotografisanje, pregled magacinskog prostora metal-detektorom u cilju pronalaska (lociranja) projektila i čaura, iskopavanje lociranih projektila iz zidova magacina, pregled magacinskog prostora luminolom u cilju pronalaska tragova krvi (negativan rezultat) kao i vršenje benzidinskih testova na uočenim mrljama nalik na krv (negativan rezultat).

Želimo da obavestimo javnost putem medija o ovoj uspešnoj akciji, o radu vrlo korektnih i ljubaznih saradnika iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra u Beogradu, kao i da uputimo sve pohvale i zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i lično ministru Ivici Dačiću, koji su veoma brzo reagovali na našu molbu i dozvolili da stručni tim izvrši forenzičku analizu takozvanog „Topalovog magacina“ u Čurugu.

Takođe želimo podsetiti javnost da je Racija naziv za nezapamćen genocidni zločin u istoriji sveta počinjen nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja u januaru 1942. godine. Racija je počela u Čurugu uveče 4. januara. Pohapšeni su ugledni ljudi, imućniji zemljoposednici, zanatlije, lekari, advokati… koji su na najsvirepiji način pobijeni i bačeni u zaleđenu Tisu. Pošto su za dva dana ubili oko 70 osoba, mađarski nacisti su na Badnje veče – 6. januara, počeli masovna hapšenja po Čurugu. Prostorije opštine nisu mogle da prime sve uhapšene, te su magacini Branka Novakova – Topalova, Trive Šeguljeva i Paula Lampela, kao i „Velika škola“ pretvoreni u sabirne logore. U Topalovom magacinu, koji je bio predmet forenzičkog ispitivanja, zverski je ubijeno preko 500 nevinih ljudi, žena i dece.

Predsednik
Memorijalnog društva „Racija 1942“

Autor: Milan Radomir
Datum: 05, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *