66 godina biblioteke u Titelu

TITEL: Pre 66 godina, 29. jula 1945, ozvaničeno je osnivanje (poratne) biblioteke u Titelu i to dobrotom i zalaganjem učiteljice Julke Medurić, koja je prva priložila dve-tri stotine knjiga. Danas se drugi put od ustanovljenja, obeležava Dan biblioteke uz prisustvo velikog broja građana i istaknutih gostiju.

         Obeležavanje Dana Biblioteke proteklo je u podsećanju na 80-togodišnji životni i radni vek Marije Čurčić i pet godina više Laze Čurčića, oboje bibliotekara u penziji prestižne Biblioteke Matice srpske. Nadahnuta kazivanja o njima Mira Vuksanovića i Mirjane D. Stefanović nisu ostavila ravnodušnima posetioce, a kamoli Lazu Čurčića koji je, uzbuđen, jedva uspeo da izgovori nekoliko rečenica zahvalnosti.

        Pored profesorke univerziteta Mirjane Stefanović i upravnika Biblioteke Matice srpske Mira Vuksanovića, svečanosti su prisustvovali i profesori Gorana Raičević i Milivoj Nenin, novosadski univerzitetski nastavnici, rodom iz Šajkaša i Loka. Iako je programom bilo predviđeno, nečijom zaslugom u muzičkom delu nije nastupio Veljko Mačar, učenik muzičke škole.

        Izdavački centar Matice srpske je darovao titelsku Biblioteku sa 66 knjiga i na taj način simbolično obeležio godišnjicu, a Mariji i Lazi poklonio je knjige drugog kola edicije Deset vekova srpske književnosti.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 01, 08, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *