Završena četvrta međunarodna likovno-pesnička kolonija u Krčedinu

KRČEDIN: Dodelom titula „Ja, Krčedinac“ i priznanja „Njaka krčedinska“, u subotu veče (30.) jula završena je trodnevna likovno –pesnička kolonija četvrtog saziva koju u svom domu u Ulici cara Dušana silnog 64 u Krčedinu organizuju Ljubica i Zoran Jakšić i sinovi Predrag i Miodrag Mića Jakšić,pesnik, selektor i glavni urednik programa u kome je u četvrtak, petak i subotu učestvovalo oko 120 stvaralaca, slikara, vajara, pesnika,glumaca, muzičara.

Titulu „Ja krčedinac“ koja se dodeljuje, kako je u obrazloženju napisano, „svetski priznatim stvaraocima, prijateljima Krčedina učesnicima Likovne i pesničke kolonije“ za 2011. godinu su dobili dramska umetnica Rada Đuričin, pesnici Gojko Đogo, Pero Zubac, Dragan Čapkunović i Živorad Milosavljević, dok je priznanja „Njaka krčedinska” koja se dodeljuju „onim umetnicima koji su posebni i vole Krčedin“, pripalo Sanji Petović, Dejanu Cicmiloviću, Mioni Ilić i Banetu Ekseru.


Ovogodišnja Kolinija koju su otvorili ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin i pesnik Pero Zubac, bila je posvećena pesnicima Lazi Kostiću čiji je stvaralački lik i delo osvetleo Hadži Zoran lazić, Milici Stojadinović Srpkinji, „vrdničkoj vili“ u koju je, kao što je poznato, Njegoš bio zaljubljen („Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto knjeginje Crnoj Gori“) čiji je životopis i poeziju približio posetiocima Kolonije dr Zoran Đerić, kao i velikom srpskom slikaru Milanu Kečiću, rođenom u Krčedinu, a uspomene na ovog stvaraoca koji je ostavio preko 1500 slika, evocirali su njegova supruga Olivera Kečić i bivši studenti, akademski slikari.


Na likovnoj koloniji je učestvovalo 32 slikara i vajara iz zemlje i inostranstva (Bugarske, Rumunije, Mađarske), otvoreno je više izložbi: postavaka slika sa tri prethodna saziva, postavka unikatne keramike Milice Jakšić, ordenja i umetnina od zlata i srebra zlatare „Safir“ iz Loznice, postavka ručno rađenih tapiserija i keramike iz Južne Afrike „Afrička umetnost“ itd. Predstavljena je umetnost srpske zajednice iz Budimpešte: poetski portret Dragana Jakovljevića, izložba slika Milana Đurića, a Srpsko pozorište iz glavnog grada Mađarske izvelo je predstavu „Avala ekspres“. Pesnički progam je bio veoma bogat i sadržajan: predstavljeni su savremeni bugarski pesnici: Ivan Topalski, Ana Ivanova, Denko Rangelov. Svake večeri je održavana tribina pod nazivom „Pesnička imperija” na kojima je nastupilo 15 pesnika među kojima Pero Zubac, Gojko Đogo, Radomir Andrić i drugi, a prvi put ove godine dodeljene su nagrade na likovnom i književnom konkursu na temu „Vino i Krčedin“. Novina je bio poetski tromeč koji je organizovala u tri runde umetnička grupa „Arte” iz Beograda: „Sestre majke”, „Arte brate“ „Kumovi i snajke“ sa dvadesetak pesnika. Rada Đuričin i Vjera Mujović izvele su duo dramu „Čovek čoveku“, a u okviru dramskog programa prikazana je i legendarna predstava „Rastibuđilizovane” u produkciji Teatra levo iz Beograda. Pored nekoliko mini koncerata među kojima su bili koncert optimizma mlade pevačke zvezde Mione Ilić, dua iz Rusije „Tatjana i Artur“, Dragana Mlađenovića – Šekspira iz Ansambla „Renesans”, gostovali su tamburaški orkestri iz Pančeva i Stare Pazove.


Zbog kiše koja je padala prve dve večeri, program se odvijao u galeriji Jakšić umesto na otvorenom, kao što je bilo predviđeno, pa su stoga neki njegovi delovi morali biti reducirani.

 

Autor: Branko Rakočević
Datum: 31, 07, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *