Oko dve stotine ljubitelja poezije na promociji „mladih Disovaca“

STARA PAZOVA: Promocija pesničkih zbirki laureata književne nagrade „Mladi Dis“,oba iz Stare Pazove: „Druga mesta“ Gordane Smuđe (2011) i „Kamenolom“ Mirka Jovanovića (2012.)

Gordana Smuđa Mirko Jovanović Danica Otašević Milica Baković

 

Slobodna teritorija poezije – pesnici su rođeni

Otkriveno novo stanje duha žitelja Stare Pazove: ovde pesnik nešto više znači nego pesnik.
I to se jednom moralo desiti: Gradska bilioteka „Dositej Obradović“ iz Stare Pazove proglasila je svoju čitaonicu Slobodnom teritorijom poezije ukinuvši vizni (članski) režim i u njoj naselila više od dvesta ljudskih duša na večernjem, privremenom boravku. Koji su otkrili jedno stanje duha dotada nepoznato kod žitelja ove, mirne, u sebe povučene sremske varoši: u njoj pesnik više znači od pesnika, a naročito ako je taj pesnik iz njihovog šora, a uz to zdravo talentovan. A na proglašenju Slobodne teritorije poezije, na Aranđelov dan, svoje sugrađane stihovima su darivala jedna pesnikinja, Gordana Smuđa i pesnik Mirko Jovanović. A dve stotine Staropazovčana su došli na poetske svečare i pesničko darivanje: da vide i čuju svoje pesnike i prime darove – stihove iz njihovih zbirki nagrađenih pesničkom nagradom „Mladi Dis“. Koju im je dodelila i zbirke izdala Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka. Čija je direktorka i urednica edicije „Mladi Dis“ Danica Otašević sa svojom koleginicom, bibliotekarkom Milicom Baković stigla na proglašenje Slobodne teritorije poezije kako bi obznanila da su u Staroj Pazovi pesnici rođeni. Pri čemu je, tokom jednočasovnog dokaznog postupka prilagala dokaze – same pesničke zbirke „Druga mesta“ Gordane Smuđe, laureatkinje „Mladog Disa“ za 2011. i „Kamenolom“ Mirka Jovamovića, „mladog Disovca“ za 2012. godinu.
O svom talentu uverljivo svedočili su i sami autori čitajući odabrane pesme iz nagrađenih pesničkih knjiga. Da bi zatim Milica Baković, izvodila jedno po jedno svedočenje. Najpre izvode iz recenzije Sonje Veselinović za Gordanina „Druga mesta“:

Duboko lirske, slikovite i nežne Gordanine pesme

Gordana Smudja„U svetu u kome ova poezija nastaje, nemir više nije ono što čoveka izdvaja, već ono što ga povezuje s drugima, ono čime doprinosi opšteljudskom nemiru… Iako duboko lirske, slikovite i nežne, pesme Gordane Smuđe, stalno se dotiču onih mesta, koja su nam, hteli ne hteli, bliska, poznata i neizbežna… Gordana Smuđa ostvarila je autentičan i potresan rukopis u kojemu šapuću i žamore glasovi usamljeni u mnoštvu, a empatija se pokazuje kao temelj svakog čina pa i pesničkog“.

Bogatim pesničkim jezikom Jovanović je obznanio svoje poverenje u lirizam

Mirko JovanovicVasa Pavković je u recenziji za zbirku Mirka Jovanovića „Kamleon“ tu nedavno (u avgustu, 2012.) pored ostalog napisao: „Dinamično smenjujući brižljivo ritmizovane stihove, Jovanović u gustim slojevima pesama bez strofične podele, ispisuje tekstove koji spajaju najličniji fon mladalačkog ispovedanja s pokušajem da se s intelektualno anagažovane distance kaže štošta o ljudskom životu i sudbini. Kao i u sonetnom vencu, ali sada modernije, Mirko Jovanović piše bogatim pesničkim jezikom, obznanjujući svoje poverenje u lirizam „Jer laže se da romantika zaudara / Na leš“…Svoju recenziju, pohvalu pesničkom talentu Mirka Jovanovića, Vasa Pavković završava: „U knjizi „Kamenolom“ Mirko Jovanović se objavljuje kao talentovan i hrabar pesnik, a to je više nego vredan početak za njegov mladi lirski glas.“

Slobodnu teritoriju poezije ove večeri su svojim čistim lirskim zanosom ozvučili polaznici pripremene grupe za muzičku školu koju u Vojki vodi mr. tambure Ljubinko Lazić.
Gordana Smuđa (1982) završila je glasovitu Staropazovačku gimanziju, zatim studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogardu. Autorka je izvođenih i nagrađivanih pozorišnih i radio drama, scenarija, eseja i teorijskih radova o filmu i pozorištu. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, govori engleski, italijanski, nemački i ruski jezik, objavljuje poeziju u periodici.
Mirko Jovanović (Bijelo Polje, 1985), završio Staropazovačku gimanziju kao najbolji matematičar generacije, apsolvent je na grupi za Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, dobtnik međunarodne nagrade u kategoriji mladih pesnika „Ratkovićeve večeri poezije“, urednik književnog fanzina TIT, živi u Staroj Pazovi.

Stara Pazova poezija biblioteka publika

Autor: B. Rakočević
Datum: 26, 11, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *