Otvoren šesti Kikinda Short

KIKINDA: Sinoć, 29. juna u Kikindi ministar kulture Predrag Marković svečano je otvorio šesti Kikinda Short.

 

Nakon pozdravnog govora pred prepunom baštom Narodne biblioteke „Jovan Popović“ nastupila je prva grupa od 12 pisaca. U prijatnoj atmosferi i uz duhovite primedbe voditeljskog para Mirjana Đurđević – Vladimir Arsenić, predstavili su se Šan Melangel Dafid (Vels), Mića Vujičić (Srbija), Ulrike Almut Zandih (Nemačka), Tomaž Kosmač (Slovenija), Julija Kinga Kiralj (Mađarska), Tejs de Bur (Holandija), Kalja Papadaki (Grčka), Žarko Kujundžiski (Makedonija), Ivi Vajld (Engleska), Bjarte Brejtejg (Norveška), Erik Gotje (Kanada) i Gregori Norminton iz Škotske.
Mladi makedonski pisac Žarko Kujundžiski kaže da je bilo pravo zadovoljstvo nastupati pred toliko ljudi: “O Kikindi sam čuo sve najbolje ali sad kad sam video sve to uživo i učestvovao u tome, shavtio sam da je bolje nego što sam očekivao. Zaista je prelep osećaj kad vas toliko ljudi sluša, onda shvatate da kratka priča ima budućnost. “
Nemačka autorka Ulrike Almut Zandih nije ništa znala o kikindskom festival dok nije otišla u Bugarsku zbog prevoda svoje knjige. “Tamo sam čula da u Srbiji postoje fantastične večeri čitanja i divna publika. Drago mi je bilo kad sam dobila pozivnicu i postala deo ovoga.”
Gost iznenađenja ovogodišnje Kikinde je srpska spisteljica Jelena Lengold. Nju je izabrala gošća-kritičarka Jasmina Vrbavac koja je takođe napisala priču za festival i pročitaće je naredne večeri.
Pored Vrbavčeve, u četvrtak će nastupiti i ovogodišnja zvezda festivala, škotski pisac Bernard Meklaverti. Njemu su još 1991. Svetovi objavili prevod sad već kultne zbirke priča “Vreme za igru”.
Pored nastupa druge polovine autora, u četvrtak, 30. juna predviđen je i Off – program gde će se predstaviti beogradska izdavačka kuća “Kornet”.
Festival se od petka seli u Beograd gde su čitanja planirana da se održe na Kalemegdanu, u blizini spomenika Srpsko-francuskog prijateljstva. U slučaju kiše, nastup autora će se održati u prostorijama UK “Parobrod” (Kapetan Mišina 6a).

Autor: Redakcija
Datum: 30, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *