Pola veka FKL

TEMERIN: Fabrika kotrljajućih ležajeva i kardana FKL sa blizu 700 radnika je najveći kolektiv u opštini Temerin. Prošle i ove godine ovde je zaposleno blizu 200 mladih radnika, mašinskih i elektro inženjera.

FKL je daleke 1961. godine osnovala grupa zanatlija iz Temerina, a ovog leta navršiće se pola veka postojanja ovog metalskog kompleksa, jednog najuspešnijih u Srbiji. Pre dve godina uspešno je završena privatizacija.
Fabrika ležaja i kardana FKL je smeštena u prelepom ambijentu vojvođanske ravnice, industrijskog zoni. Proizvodnja kotrljajućih ležajeva i kardanskih vratila na ovoj lokaciji odvija se pune tri decenije u dve proizvodne hale, površine 25.000 kvadratnih metara.
Devedeset odsto proizvodnje izvozi se na insotrano tržište: Iran, Italiju, Rusiju, Nemačku, Meksiko, Belorusiju, B i H, Sloveniju, Češku, Tursku, Makedoniju, Siriju, Hrvatsku, Slovačku, Ukrajinu, Rumuniji, Poljsku i druge države.
Proizvodni program FKL je izuzetno bogat: kuglični ležaji, ležajne jedinice, program za motorna vozila, specijalni program, ležajevi za poljoprivrednu mehanizaciju, radijalni kuglični ležaji, ležaji za šinska vozila, kardanska vratila – stoji u katalogu FKL, koji je izdat uoči Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
FKL raspolaže svetskim sertifikatima za kvalitet. Laboratorija je akreditovana od ATS-a, jedina je na ovim prostorima opremljena za ispitivanje kotrljajućih ležajeva.
Ciljevi fabrike u narednom periodu su razvoj novih proizvoda, povećanje proizvodnje i izvoza.

Autor: Mile Milojević
Datum: 10, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *