Srpkinja dobila književnu nagradu Orange

Dvadesetpetogodišnja spisateljica srskog porekla Tea Obreht (Tea Obreht) dobila je prestižnu književnu nagradu Orange Prize for Fiction koja se dodeljuje za najbolji roman napisan na engleskom jeziku čiji je autor žena, javila je agencija Frans pres ( Agennce France-Press).

Ime laureata Orange Prize objavljeno je 8. juna uveče na svečanoj ceremoniji u Londonu. Dvadesetpetogodišnja Srpkinja Tea Obreht je najmlađa dobitnica ove nagrade od kad je ustanovljena još 1966.
Prestižna nagrada je dodeljena mladoj Tei koja od 1997, godine živi u SAD za njen književni debi, roman „Žena tigra“ (Tiger's Wife). U jednom od intervjua autorka je nazvala svoj roman „sagom o lekarima, njihovim uzajamnim odnosima sa smrću na fonu ratova na Balkanu. „Ona je priznala da se za pisanje romana „Tiger's Wife“ inspirisala pričama svoga dede.
Godišnja nagrada Orange Prize for Fiction dodeljuje se počevši od 1966, a laureat dobija ček na 30 hiljada funti sterlinga (oko 49 hiljada USA dolara).
Među ranijim laureatkinjama Orange Prize su i Edi Smit (romani :„Sakupljač autograma“, „Beli zubi“) kao i Rouz Tremejn („Muzika i tišina“, „Restauracija“)

Autor: Branko Rakočević
Datum: 09, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *