Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u Vojvodini

NOVI SAD: U okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova pod nazivom „Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u Vojvodini“, koji je podržan od Fonda Ujedinjenih nacija protiv nasilja nad ženama, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom iz Beograda, juče je u Novom Sadu održan stručni sastanak za pravne profesionalce iz oblasti porodičnog prava.

         Prisutnima se u ime Pokrajinskog sekretarijata obratila Maja Branković-Đundić, viša stručna saradnica za izradu i realizaciju projekata, koja je naglasila važnost pervazivne i kontinuirane borbe protiv nasilja u porodici, kao i neophodnost multisektorske saradnje pri pristupanju ovom problemu. O međunarodnim standardima za zaštitu od nasilja u porodici, kao i o institucionalnoj zaštiti majki i dece u kontekstu nasilja u porodici govorila je Vanja Macanović, advokatkinja Autonomnog ženskog centra. O specifičnostima fenomena nasilja u porodici, kao i o neophodnosti poznavanja mehanizama i dinamike ovog fenomena među svim stručnjacima koji se bave ovom problematikom govorila je Tanja Ignjatović, psihološkinja Autonomnog ženskog centra, koja je takođe istakla neophodnost svih oblika prevencije nasilja u porodici. Zorana Delibašić, sudija Okružnog suda u Beogradu prisutnima je izlagala o sudskoj praksi i problemima pravne prakse prilikom sudskih procesa koji obuhvataju fenomen nasilja u porodici.
         Učesnici sastanka obuhvatali su stručne radnike, pre svega pravnike Centara za socijalni rad iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada, kao i pravnike i sudije iz Zrenjanina i Novog Sada.

Foto: www.hocudaznas.org

Autor: Redakcija
Datum: 08, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *