Novi zahtevi poljoprivrednika, putevi i dalje blokirani

BEOGRAD,NOVI SAD: Vlada Republike Srbije je na predlog ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušana Petrovića usvojila Uredbu o regresiranju repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju. Kao i prethodne godine regres po ovoj uredbi će biti 14.000,00 dinara po hektaru za površine od 0,5 do 100 hektara. Prijem zahteva poljoprivrednika će početi 15. juna 2011. godine. Primena Uredbe počinje odmah. Isplata novca će trajati narednih osam meseci.

 

Ministarstvo poljoprivrede će ove godine isplatiti subvencije od 14.000 dinara po hektaru svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za površine do 30 hektara, a za oranice od 30 do 100 hektara subvencije će biti isplaćene do kraja januara sledeće godine, izjavio je ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Petrović je na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu kazao da je procenjeno da će za tu namenu biti potrebno 8,6 milijardi dinara i objasnio da je procena urađena na osnovu prošlogodišnjeg broja korisnika te subvencije za koju je tada utrošeno 12 milijardi dinara.

Novi zahtevi poljoprivrednika

Međutim, u dopisu poljoprivrednika, upućenom premijeru, traži se da predaja zahteva počne od 10. juna, a isplata najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Kako je obrazloženo, PIO osiguranici, kao i novi osiguranici PIO osiguranja moraju izmiriti svoje obaveze za 2010. godinu do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.

Navedeno je i da se sprovođenje ove Uredbe mora izvršiti najkasnije do 1.oktobra 2011. godine, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva.

U ovom saopštenju, dostavljenom medijima, se, između ostalog, traži i ukidanje odluke o zabrani izvoza pšenice do 05.06.2011. godine, kao i da učesnici protestne vožnje, kao izraza nezadovoljstva poljoprivrednika, ne budu procesuirani ni prekršajno, niti krivično zbog toga.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *