U medijima veliki broj pravopisnih i gramatičkih grešaka

BEOGRAD: U srpskim medijima postoji neočekivano veliki broj pravopisnih, gramatičkih, leksičkih, sintaksičkih i stilističkih grešaka i nepoštovanja jezičke norme, zaključeno je danas na okruglom stolu „Jezik u medijima“.

 

Profesor na Filološkom fakultetu Aleksandar Milanović rekao je da novinari moraju poštovati publicistički stil, a da se u medijima sve više može videti „svesna, programirana banalizacija, tabloidizacija i kolokvijalizacija medijskog izraza“.

Prema njegovim rečima, medijski jezik danas sve više podseća na „kafanski, neformalni jezik“, jer mediji na taj način žele da se približe publici.

„Jezik tabloida se sve više nameće kao dominantan, što je i ozbiljan kulturološki fenomen, koji može ostaviti ozbiljne posledice na jezičku kulturu“, rekao je Milanović i dodao da novinari često ne čitaju gramatička pravila.

Napomenuvši da broj medija danas nekontrolisano raste, dok se lektorske službe u njima gase, Milanović je ukazao da je problem što su novinari zadržali „ležernost da će lektori ispravljati njihove greške“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 06, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *