Pozorište iz Stare Pazove na 44. Palarikovoj smotri u Slovačkoj

Slovačko pozorište Vlaidmir Hurban Vladimirov iz Stare Pazove (Slovenske divadlo VHV) koje je zimus proslavilo 108. godišnjicu osnivanja, učestvovalo je kao jedini inostarni ansambl na 44. Narodnoj i pozorišnoj smotri koja se od 27. aprila do 1. maja održava u Palarikovoj Rakovi, rodnom mestu velikog slovačkog dramskog pisca, publiciste, sveštenika, agilnog organizatora narodnog i pozorišnog života Jana Palarika (1822-1870), slovačkog Sterije.

        Staropazovačko divadlo će na gostovanju u Slovačkoj izvesti dramu „Kad dunu prolećni vihori“ (Ked' veju jarne vichre) poznatog i plodnog dramskog pisca Vladimira Hurbana Vladimirova (1884-1950) autora preko 60 drama, sveštenika slovačke evangelsitičke crkve koji je ceo svoj vek proveo u Staroj Pazovi, a čije ime nosi pozorište, izvedenoj u prošloj sezoni u dramaturškoj obradi i scenskoj realizaciji Miroslava Benke, koji je bio i auotor total dizajna. Ova predstava je proglašena za najbolje pozorišno ostvarenje na prošlogodišnjem 52. festivalu dramskih amtera Srbije u Kuli pobedivši u šest kategorija, a sam Benka je dobio tri prve nagrade (za režiju, total dizajn i kreiranje pozorišnog plakata). Na 44. smotru u Palarikovu Rakovu „Vihori…“ su pozvani kao pobednici festivala slovačkih autora koji je pod tradicionalnim nazivom DIDA održan prošle godine u Pivnicama.
        Pazovčani su „Jarne vichre…” izveli dva puta: u četvrtak, 28.aprila u 11 sati u Domu kulture Oščadnica i u petak 29. aprila u 10 sati u Kulturnom domu “Jan Palarik” u Rakovi. U vremenu od 27. aprila do 1. maja 2011. u gradu Čadcu i opštini Rakova, nastupiće više domaćih pozorišnih društava: iz Rimavskih Pila, iz Dubnice nad Vahom, „Jan Chalupka“ iz grada Brezna, pozorišna trupa Ivana Pišku Stupnje i amatersko pozorište Timrava iz Lučnica.
        Treba istaći da je staropazovačko pozorište VHV čija je predstava rađena na maloj sceni po Čehovljevoj jednočinki „Krčma na glavnom drumu“ u postavci i total dizajnu takođe Miroslava Benke, pobedila na nedavno završenim 42. Slovačkim pozorišnim lovorikama, pozvana na pozorišni festival Scensku žetvu koji se krajem avgusta održava u Martinu, poznatom kulturnom i obrazovnom centru Slovačke.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 29, 04, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *