Svetski dan šale – smehoterapija

BEOGRAD: U svetu se danas obeležava Dan šale – 1. april, kada ljudi pokušavaju da se našale jedni sa drugima, a stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

 

Profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Aleksandar Jugović rekao je da je dobar smisao za humor pokazatelj zdrave ličnosti i da je veoma bitan, jer relaksira čoveka.

Humor na svoj račun

On je ukazao da humor mnogo znači u vremenu krize, jer se zahvaljujući njemu bolje sagledava realnost u kojoj živimo.

„Humor rasterećuje čoveka i bitan je u životu, a posebno tokom suočavanja sa teškim situacijama“, kazao je Jugović, navodeći kao primer njegov pristup tokom predavanja na fakultetu u kome nastoji da se često šali sa studentima, jer se tako poboljšava njihova koncentracija.

Jugović je naveo da je i humor na sopstveni račun odlika visoko zrelih ličnosti i jako dobra osobina kod ljudi, ali da nije dobro da pređe u samonipodaštavanje.

Odbrana od gluposti

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je humor, pogotovo onaj kreativan, koji nam nešto otkriva, pomaže da bolje vidimo stvari i hrabri da opstanemo uprkos teškoćama, bitan i da ima dobro psihološko dejstvo.

„Takav humor nas isceljuje, brani od gluposti, nasilja i onoga što zagađuje duhovni prostor, uzdiže iznad onoga što je glupo i primitivno“, kazao je Trebješanin.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 04, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *