Saradnja sa partnerskim lokalnim samoupravama iz Nemačke

NOVI SAD: Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši sastao se danas sa gradonačelnicima, predsednicima i predstavnicima opština i javnih preduzeća koji su, u okviru vojvođanske delegacije, sredinom marta meseca boravili u poseti nemačkom gradu Ulmu, gde su prisustvovali prezentacijama o savremenim modelima upravljanja otpadnim vodama.

Ocenjujući posetu veoma uspešnom i korisnom, predsednik Egereši je naglasio da je ona potvrdila obostrani interes nemačkih i naših opština, preduzeća i organizacija za razmenom informacija, uspostavljanjem kontakata i parnerstava, posebno u komunalnim oblastima i zajedničkom nastupu prema fondovima EU.


„Ova poseta može se definisati i kao pilot-studijska poseta, koju treba organizovati sa onim partnerskim, evropskim, razvijenim regijama sa kojima AP Vojvodina ima potvrđenu dobru političku saradnju i koje bi na tim osnovama i obostrano zasnovanom interesu pružale stručnu i finansijsku podršku zajednički utvrđenim projektima. Grad Ulm i Pokrajina Baden-Virtemberg su sigurno takvi partneri“, istakao je Egereši i najavio da će partneri iz Ulma posetiti opštine u Vojvodini tokom maja meseca i dogovoriti se konkretno o mogućnostima zajedničkih projekata u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Biće to prilika da se i druge oblasti iz nadležnosti lokalnih zajednica kandiduju za potencijalne zajedničke projekte“, istakao je Egereši.

Izrražavajući spremnost za aktivnim učešćem u ovakvim projektima, predstavnici lokalnih samouprava iz Vojvodine izneli su trenutne projktne aktivnosti iz komunalne oblasti, kao i druge potencijalne projekte koji bi mogli biti realizovani u saradnji sa partneriskim lokalnim samoupravama iz Nemačke.

Na sastanku je zajednički ocenjeno i da se koordiniranom saradnjom moraju, na najbolji mogući način, iskoristiti sve šanse koje otvara Dunavska strategija, te je izražena spremnost da ovakvi sastanci, s ciljem razmene ideja, iskustava i mogućnosti bolje međuopštinske i saradnje sa pokrajinskom administracijom, budu učestaliji.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *